Book review, movie criticism

Wednesday, October 23, 2024

Richard Fleischer, Toshio Masuda and Kinji Fukasaku, (σενάριο ΚΑΙ Κουροσάβα) Tora, tora, tora, 1970)

 

Richard Fleischer, Toshio Masuda and Kinji Fukasaku, (σενάριο ΚΑΙ Κουροσάβα) Tora, tora, tora, 1970)

 


  Να ξεκινήσουμε από τον τίτλο: トラ (σε χιραγκάνα) σημαίνει τίγρης. Ήταν το σήμα ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.

  Είχα ξαναδεί την ταινία, πιθανόν για πρώτη φορά φοιτητής, και τώρα μόνο συνειδητοποίησα πόσο εντυπωσιακή είναι.

  Τρεις είναι οι σκηνοθέτες, ένας αμερικάνος και δυο γιαπωνέζοι, και καθένας σκηνοθετεί το μέρος που αναλογεί στην πατρίδα του.

  Αποτελεί μια σχεδόν πιστή καταγραφή της ιστορίας που οδήγησε στο Perl Harbor, την οποία ξέρω και από άλλες ταινίες, μια από τις οποίες ήταν μια βιογραφική για τον Γιαμαμότο, τον αρχιτέκτονα αυτής της επιτυχίας των γιαπωνέζων. Και ενώ όλοι φαίνονταν ενθουσιασμένοι, αυτός είχε δυσανασχετήσει αφάνταστα που το τελεσίγραφο του πολέμου επιδόθηκε 55 λεπτά αργότερα, όταν οι αμερικάνοι είχαν πληροφορηθεί την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, και όχι πιο πριν, όπως ήταν στο σχέδιο.

  -Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα  που θα εξόργιζε περισσότερο τους Αμερικανούς. Φοβάμαι πως όσα κάναμε, θα ξυπνήσουν ένα γίγαντα και θα τον γεμίσουν αποφασιστικότητα.

  Τα λόγια του αυτά του Γιαμαμότο είναι τα τελευταία λόγια της ταινίας.

  Να πω για όσους δεν το ξέρουν ότι ο Γιαμαμότο ήταν ενάντια στον πόλεμο και στη συμμαχία με τον άξονα, αλλά αφού πάρθηκε η απόφαση, υπηρέτησε πιστά την πατρίδα του.

  Από την ταινία θυμάμαι ότι κάποιος έξυπνος ναύαρχος, φοβούμενος γιαπωνέζικη επίθεση, φρόντισε να αποπλεύσουν τα δυο αεροπλανοφόρα. Απογοήτευση για τον Γιαμαμότο, γιατί αυτά ήθελε κυρίως να καταστρέψει. Το πόσο δικαιολογημένη ήταν η απογοήτευσή του θα φανεί αργότερα στο Midway.

  Και βέβαια τους αμερικανούς τους έπιασαν στον ύπνο. Δεν έλαβαν στα σοβαρά κάποιες προειδοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καταδιωκτικά ξύπνησαν σχεδόν κατόπιν εορτής.

  Μου έκαναν εντύπωση οι σκηνές από την επίθεση των γιαπωνέζων και τη βύθιση των πλοίων, μια εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία η οποία μπορεί να παρουσιάσει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς στη μεγάλη οθόνη.

  Εξαιρετική ταινία, τη συνιστώ σε όσους δεν την έχουν δει.

No comments: