Book review, movie criticism

Monday, October 21, 2024

Kim Ki-duk, Birdcage inn (1998)

 

Kim Ki-duk, Birdcage inn (1998)

 


  Θα προβάλλεται από την ερχόμενη Πέμπτη, ίσως στο Στούντιο, ίσως στο Ατενέ ή κάποιο άλλο θερινό, δεν ξέρω, την ίδια μέρα κάνω εγχείρηση χολής.

  Για τις δυο τελευταίες ταινίες του Kim Ki-duk έγραψα ότι μου άρεσαν και δεν μου άρεσαν ταυτόχρονα. Επίσης έγραψα ότι δεν έχω καμιά διάθεση να τον δω πακέτο, αλλά θα βλέπω τις επανεκδόσεις του.

  Το «Κλουβί», όνομα του πανδοχείου, είναι η τρίτη ταινία του, και την είδα με μεγάλες προσδοκίες. Δηλαδή με την προσδοκία να μου αρέσει μόνο, όχι να μου αρέσει και να μη μου αρέσει ταυτόχρονα.

  Φτωχοπανδοχείο, σε μια κατσαρόλα με νερό πλένουν τα δόντια τους.

  Σ’ αυτό το πανδοχείο καταφεύγει η Jin-a (στο ρόλο της η Lee Ji-eun, που η καημένη, διαβάζω στη βικιπαίδεια, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της το 2021, και ήταν μόλις πενήντα ετών). Δέχεται πελάτες. -Να μη με φωνάζεις κυρία αλλά μαμά, της λέει η γυναίκα.

  Καλοί άνθρωποι, που επί πλέον έχουν ανάγκη το νοίκι που τους πληρώνει.

  Ο Kim Ki-duk είναι και εδώ ιδιαίτερα επινοητικός στα επεισόδια, έτσι ώστε σου κρατούν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον. Και, κάτι που μου άρεσε, δεν βλέπουμε κανένα κακό. Ακόμη και ο νταβατζής που τον βλέπουμε με απέχθεια διαπιστώνουμε ότι κατά βάθος δεν είναι κακός. Το ίδιο και ο άντρας, που αρχικά τον βλέπουμε με κάποια αντιπάθεια καθώς δεν θα παραλείψει να την πηδήξει. Τη νοιάζεται, τη φροντίζει, κάποια στιγμή την υπερασπίζεται στον νταβατζή της με αποτέλεσμα να τις αρπάξει για τα καλά.

  Τίποτα άλλο για την ταινία;

  Α, όλα κι όλα, εγώ σαν τον Ποκοπίκο είμαι τάφος στα μυστικά, δεν θα κάνω σπόιλερ, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι βλέπουμε και εδώ το μοτίβο «η αρχική αντιπάθεια δίνει τη θέση της στη συμπάθεια».

  Αυτό, για την κόρη. Γιατί οι γιοι βέβαια δεν την αντιπάθησαν.

  Αυτό έλειπε.

  7 είναι η βαθμολογία της ταινίας στο IMDb, εγώ έβαλα 8.  

No comments: