Book review, movie criticism

Wednesday, October 9, 2024

Kajiro Yamamoto (σενάριο Κουροσάβα), Horse (1941).

 

Kajiro Yamamoto (σενάριο Κουροσάβα), Horse (1941).

 



  Τον Κουροσάβα τον είδα πακέτο σαν σκηνοθέτη, όπως και τόσους άλλους άλλωστε, όμως αποφάσισα να τον δω πακέτο και σαν σεναριογράφο, σε σενάρια δικά του που γύρισαν άλλοι σκηνοθέτες.  

  Στα credits στο «Άλογο» δεν αναφέρεται το όνομά του, αλλά συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη και μέντορά του Kajiro Yamamoto στη συγγραφή του, διαβάζω στη βικιπαίδεια. Μετά από αυτό γυρίζει ο ίδιος την πρώτη του ταινία.

  Έχω δει ήδη έργα σε σενάριό του, και ένα από αυτά, που δεν θυμάμαι τίτλο, δυο φορές. Θα τα ψάξω και θα τα παραθέσω τώρα.

  Takashi Koizumi, «Μετά τη βροχή» (1999).

  Τελικά μόνο αυτή είδα και έγραψα. Το «Τραίνο της μεγάλης φυγής» του Andrei Konchalovsky το είδα παλιά, δεν έγραψα, θα το ξαναδώ για να γράψω.

  Τελικά είδα και την «Απόδραση τη αυγή».

  Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία που δείχνει την αγάπη που έχει μια κοπέλα για τα άλογα, και πόσο θα ήθελε να έχει ένα δικό της άλογο.

  Είναι φτωχή η οικογένειά της, ο πατέρας της χρεωμένος στο συνεταιρισμό, είναι πέρα από τις δυνατότητές τους. Όμως τελικά τους αναθέτουν την επιμέλεια μιας έγκυας φοράδας, και η Ινέ είναι πολύ χαρούμενη. Η φοράδα γεννάει ένα πουλαράκι, και όλη η οικογένεια, εκτός από τον πατέρα που τη βοηθάει να γεννήσει, παρακολουθεί εκστασιασμένη.

  Όμως τα χρέη αναγκάζουν τον πατέρα να αποφασίσει να το πουλήσει. Η Ινέ είναι απαρηγόρητη, αλλά καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται αλλιώς.

  Πριν το πουλήσουν η Ινέ πηγαίνει και το βλέπει, εκεί που βόσκει με πλήθος άλλα άλογα.

  Θα πάει για δημοπρασία. Ελπίζουν να πιάσει μια καλή τιμή, έχουν και άλλα χρέη.

  Ο στρατός χρειάζεται άλογα. Ένας στρατιωτικός πλειοδοτεί κατά πολύ από τον προηγούμενο πλειοδότη. Η οικογένεια θα πάρει καλά λεφτά.

  Όμως η Ινέ είναι απαρηγόρητη.

  Παλιά, σε ένα κινέζικο έργο, ή ντοκιμαντέρ, δεν θυμάμαι, είδαμε έναν επιτάφιο, όμως σε δικά τους συμφραζόμενα, όχι σε χριστιανική μεγάλη Παρασκευή. Έτσι και εδώ, είδαμε μασκαράδες. Είδαμε και τον τσαρλατάνο με ξόρκια και προσευχές να προσπαθεί να θεραπεύσει τον άρρωστο πατέρα. Όμως ο γιατρός όταν ήλθε τον έδιωξε σκαιότατα. 

  Πολύ μου άρεσε η ταινία, δείχνοντας αυτή την τρυφερή σχέση ανάμεσα στην κοπέλα και στο άλογο.

No comments: