Book review, movie criticism

Thursday, October 10, 2024

Senkichi Taniguchi (σενάριο Κουροσάβα), The snow trail (1947)

 

Senkichi Taniguchi (σενάριο Κουροσάβα), The snow trail (1947)

 


  Σενάριο αποκλειστικά Κουροσάβα, εύκολα αναγνωρίσιμο.

  Τρεις ληστές καταδιώκονται από την αστυνομία. Θα τρέξουν σε ένα ψηλό χιονισμένο βουνό, για να κατέβουν από την άλλη μεριά.

  Τι ελπίδες έχουν; Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιήσουν σκι.

  Οι τρεις ληστές είναι ο Toshiro Mifune, o «Καταδικασμένος» (αν γράψω το όνομά του είναι σίγουρο ότι δεν το ξέρετε, αλλά την ταινία την έχετε δει), και ο τρίτος είναι ο Yoshio Kosugi, ηθοποιός θεάτρου shingeki, που κάνει εδώ την παρθενική του εμφάνιση σε ταινία, για να παίξει μετά σε αρκετές ταινίες του Κουροσάβα. Πέθανε στα 64 του χρόνια.

  Θα βρουν καταφύγιο σε μια καλύβα. Εκεί μένει ο παππούς με την εγγονή του, ενώ βρίσκεται προσωρινά σ’ αυτήν, όταν καταφτάνουν οι ληστές, και ένας νεαρός. Φυσικά αυτοί δεν θα καταλάβουν ότι είναι ληστές, τους προσφέρουν ζεστή φιλοξενία.

  Θα βρουν καταφύγιο οι δυο, γιατί ο τρίτος, ο Kosugi, θα σκοτωθεί από μια χιονοστιβάδα.

  Δεν ήταν άσχημος. Όπως και να έχει, αυτοί που επιβιώνουν είναι ο καλός και ο κακός. Ο καλός, ο καταδικασμένος, αναπτύσσει μια αγαπησιάρικη σχέση με τους τρεις της καλύβας, ιδιαίτερα με τη μικρή, γιατί έχει μια κόρη στην ηλικία της.

  Ο κακός, ο Μιφούνε, με την απειλή του όπλου θα αναγκάσει τον νεαρό να τους οδηγήσει στο επικίνδυνο πέρασμα.

  Θα δούμε πραγματικά εντυπωσιακές σκηνές, με τους τρεις τους να κρέμονται με σκοινιά.

  Ο νεαρός θα σώσει τη ζωή του καταδικασμένου και με τη σειρά του ο καταδικασμένος του νεαρού. Για να το κάνει αυτό όμως πρέπει να έλθει σε σύγκρουση με τον κακό. Στην πάλη που ακολουθεί ο κακός θα πέσει στον γκρεμό.

  Κουβαλάει τον νεαρό στην πλάτη του (έχει σπασμένο χέρι) και τον μεταφέρει στην καλύβα. Καταφτάνουν και οι αστυνομικοί. Θα τον συλλάβουν βέβαια, αλλά θα του φερθούν με ευγένεια, έχοντας μάθει τα καθέκαστα.

  Τυπικός Κουροσάβα, με ήρωες γεμάτους καλοσύνη και ανθρωπιά.  

No comments: