Book review, movie criticism

Saturday, October 5, 2024

Akira kurosawa, Dersu Uzala (1975)

 

Akira kurosawa, Dersu Uzala (1975)

 


  Έχω δει ταινίες με ασυνήθιστες φιλίες, όπως π.χ. η «Αλίκη στις πόλεις» του Wim Wenders, αλλά η φιλία ανάμεσα στον ρώσσο αξιωματικό που έκανε χαρτογραφήσεις στα βάθη της Σιβηρίας, σύνορα με Κίνα, και στον Dersu Uzala, ένα ντόπιο κυνηγό με ασιατικά χαρακτηριστικά, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Αποτελεί μεταφορά των απομνημονευμάτων του Αρσένιεφ που εκδόθηκαν το 1923 και που έχουν ακριβώς αυτό τον τίτλο. Είναι η μόνη ξενόφωνη ταινία του Κουροσάβα, στην οποία τα πρόσωπα μιλάνε ρώσικα.

  Ο Ουζαλά εκφράζει τον ανθρωπισμό του Κουροσάβα. Το βλέπουμε σε διάφορες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, να μη ρίξουν φαγητό που περίσσεψε στη φωτιά, να το πετάξουν στο δάσος να το φάνε τα ζώα και τα πτηνά. Να αφήσουν σπίρτα, αλάτι και ρύζι στην καλύβα όπου διανυκτέρευσαν, γιατί και κάποιος άλλος θα περάσει, και αυτός ίσως δεν  έχει να φάει.

  Φαντάζομαι ανάλογα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα έκαναν τον Κουροσάβα να γυρίσει την ταινία.

  Να μη γράψω για την πλοκή, να πω απλά μόνο ότι ο Ουζαλά έσωσε τη ζωή του Αρσένιεφ σε ένα εντυπωσιακό επεισόδιο, και ο Αρσένιεφ και η ομάδα του αργότερα έσωσαν τη ζωή του Ουζαλά. Όταν ο Ουζαλά δεν μπορούσε πια να κυνηγήσει αποδέχτηκε την πρόσκληση που του είχε κάνει από πολύ πριν ο Αρσένιεφ, να έλθει να ζήσει μαζί τους. Όμως πάλι έφυγε, είχε μάθει να ζει στα βουνά και στο δάσος.

  Μια από τις σκηνές που ξεχωρίζουν είναι με τον κινέζο, που ζει μόνος του σε μια καλύβα από τότε που η γυναίκα του το έσκασε με τον αδελφό του, εδώ και σαράντα χρόνια.

  Είναι η τρίτη τουλάχιστον φορά που βλέπω την ταινία, και μου άρεσε πάρα πολύ. 

  Η προηγούμενη ταινία του Κουροσάβα ήταν «Η γειτονιά των καταφρονεμένων» την οποία είδαμε πριν δώδεκα χρόνια, ενώ πριν μια βδομάδα είδαμε την προ-προηγούμενη ταινία του, τον «Κοκκινογένη», στην οποία έβαλα 10 στο IMDb, όπως και στα «Όνειρα» του Κουροσάβα, τα μοναδικά δεκάρια που έβαλα σε ταινία.

  Επίσης δεν πήγαινα κινηματογράφο παρά μόνο για να δω τις καινούριες ταινίες του Κουροσάβα, του Woody Allen και του Αγγελόπουλου.

  Έχω γράψει για το πόσο είναι υποτιμημένο το σενάριο σε σχέση με την σκηνοθεσία. Αποφάσισα να δω και όλες τις ταινίες που έχουν γυριστεί σε σενάριο Κουροσάβα.

No comments: