Book review, movie criticism

Saturday, July 27, 2019

Kenji Mizoguchi 29. 1955 Tales of the Taira Clan (Shin Heike Monogatari 新・平家物語)


Kenji Mizoguchi 29. 1955 Tales of the Taira Clan (Shin Heike Monogatari 新・平家物)
  


 Με την ταινία αυτή έχουμε μια μεγάλη στροφή στο έργο του Μιτζόγκουτσι.
  Κατ’ αρχάς, η ταινία είναι έγχρωμη, μια από τις δυο έγχρωμες που γύρισε. Έπειτα, αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε τον 12ο αιώνα (Η ιστορία ξεκινάει το 1137, διαβάζουμε στα γράμματα της αρχής). Τρίτο, δεν διεκτραγωδείται πια η μοίρα της γυναίκας. Απεναντίας η γυναίκα, μητέρα του κεντρικού ήρωα, έχει κακό και φιλόδοξο χαρακτήρα. Δεν διστάζει να εγκαταλείψει τον άντρα της και τα παιδιά της αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Υπήρξε courtesan, ερωμένη του αυτοκράτορα. Όταν αυτός σε μια επίσκεψή του στο σπίτι της είδε να πηδάει από το παράθυρο ένας καλόγερος την παράτησε, ήθελε την αποκλειστικότητα, τι διάβολο αυτοκράτορας ήταν, όμως ήθελε και να την «αποκαταστήσει». Έτσι την πάντρεψε με τον ένα από τους δυο ακόλουθούς του που τον συνόδευαν στις επισκέψεις του.
  Ο γιος, όταν μαθαίνει αυτή την ιστορία, αναρωτιέται τίνος γιος είναι, του αυτοκράτορα ή του καλόγερου; -Είσαι δικός μου γιος, του λέει ο πατέρας του.
  Ναι, είναι δικός του γιος αφού τον μεγάλωσε, και τον αγαπάει σαν να είναι γνήσιο παιδί του. Αλλά και ο γιος, όταν μαθαίνει ότι σκοπεύουν να τον δολοφονήσουν, τρέχει και τον σώζει.
  Τα υιοθετημένα παιδιά το ξέρουν αυτό, γονιός είναι αυτός που τα μεγάλωσε και όχι αυτός που τα γέννησε· αν και, στην περίπτωσή τους, μόνο ποια είναι η βιολογική τους μητέρα μπορεί να μάθουν κάποια μέρα, ο πατέρας είναι σχεδόν πάντα άγνωστος. Βρέθηκα μπροστά στη συνάντηση ενός τέτοιου γιου με την πραγματική του μητέρα, σαν ένας δεύτερος διερμηνέας. Ο γιος μεγάλωσε στη Σουηδία, δεν ήξερε ελληνικά, μόνο σουηδικά. Φυσικά η συζήτηση γινόταν στα αγγλικά.
  Ταραγμένη εποχή, βλέπουμε τη σύγκρουση ανάμεσα στον καλόγερο-αυτοκράτορα που είχε αποσυρθεί σε μοναστήρι, και στον νυν αυτοκράτορα. Οι σαμουράι τους οποίους επιστράτευσαν οι ευγενείς που υποστήριζαν τον αυτοκράτορα θα παίξουν μεγάλο ρόλο σ’ αυτές τις συγκρούσεις. Και η ταινία τελειώνει με τον γιο να προφητεύει την αρχή της ένδοξης περιόδου των σαμουράι. Στο εξής οι σαμουράι θα έπαιζαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική κοινωνία.
  Ο νεαρός ανήκει στη φυλή των Τάιρα.
  Για τη φυλή αυτή διάβασα για πρώτη φορά, πριν χρόνια, στο βιβλίο του John Meynard Smith, «Η θεωρία της εξέλιξης». 
  Ελάχιστα χρόνια αργότερα από την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα της ταινίας (ξεκίνησαν το 1937, διαβάζουμε στα γράμματα της αρχής) ξέσπασε μια σύγκρουση ανάμεσα στις φυλές των Μιναμότο (λέγονται και Γκέντσι) και των Τάιρα (λέγονται και Χάικε), οι οποίοι κυριαρχούσαν μέχρι τότε και ο αυτοκράτορας απ’ αυτή τη φυλή διάλεγε τους αξιωματούχους του. Αυτή διήρκησε πέντε χρόνια (1180-1185) και λέγεται πόλεμος Γκεμπέι. Μια αποφασιστική μάχη δόθηκε σε ένα κόλπο. Οι νικημένοι Τάιρα ζήτησαν να σωθούν τρέχοντας στη θάλασσα, και πολλοί πνίγηκαν.
  Οι ψαράδες στον κόλπο αυτό έβγαζαν κάποια οστρακοειδή που είχαν πάνω τους ραβδώσεις που σχημάτιζαν διάφορα σχήματα. Κάποια από τα σχήματα αυτά έμοιαζαν με ανθρώπινα πρόσωπα. Οι προληπτικοί ψαράδες νόμιζαν ότι ήταν μέσα σ’ αυτά τα οστρακοειδή (έχω ξεχάσει πώς τα λένε, ίσως είναι σαν αυτό που βρήκα στο διαδίκτυο) οι ψυχές των πνιγμένων Τάιρα, και τα έριχναν πίσω στη θάλασσα. Αυτά, αναπαραγόμενα, κληροδοτούσαν τα ίδια περίπου σχήματα στους απογόνους τους, με αποτέλεσμα, μετά από εκατοντάδες χρόνια, όλα τα οστρακοειδή στον κόλπο αυτό να έχουν πάνω στο όστρακο το σχήμα ενός προσώπου. 
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «The woman in the rumor».

No comments: