Book review, movie criticism

Monday, July 29, 2019

Kenji Mizoguchi 31. 1956 Street of Shame (Akasen Chitai)

Kenji Mizoguchi 31. 1956 Street of Shame (Akasen Chitai)

  Ο «Δρόμος της ντροπής» είναι ένας γιαπωνέζικος «Δρόμος με τα κόκκινα φώτα». Με την τελευταία του αυτή ταινία ο Μιτζόγκουτσι (πέθανε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, από λευχαιμία, στα 58 του χρόνια) ξαναγυρνάει στο αγαπημένο του θέμα.
  Εδώ δεν έχουμε γκέισες που εκδίδονται, το σπίτι είναι πορνείο, οι γυναίκες σ’ αυτό είναι πόρνες που ντύνονται με κιμονό, σαν γκέισες. Ο φακός παρακολουθεί τις πόρνες αυτές στην προσωπική τους ζωή, δίνοντας έτσι ένα πανόραμα των προβλημάτων και των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν.
  Μια πρέπει να ζήσει τον άρρωστο άντρα της που έχει και τη φροντίδα του μωρού τους. Ήταν έτοιμοι να αυτοκτονήσουν (οι διπλές αυτοκτονίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ανατολή), και η γυναίκα νιώθει πολύ ευτυχής που δεν το έκαναν, το μωρό τους δίνει μεγάλη χαρά. Μια άλλη αντιμετωπίζει την απόρριψη του γιου της που, μεγάλος πια, δεν θέλει να έχει καμιά σχέση μαζί της εξαιτίας της δουλειάς της, ξεχνώντας ότι αυτή τον συντηρούσε στέλνοντας λεφτά στο σπίτι των παππούδων του με τους οποίους μεγάλωσε. Μια άλλη προσπαθεί να ξεφύγει με τον γάμο. Ο άντρας της υποτίθεται ότι είναι ευκατάστατος κατασκευάζοντας τσόκαρα. Σε λίγο καιρό όμως συνειδητοποιεί ότι την ήθελε σαν άμισθη βοηθό, να του φροντίζει επί πλέον και το σπίτι. Γυρίζει πίσω. Η όμορφη Ayako Wakao, την οποία είδαμε και στην ταινία «Μια γκέισα» στο ρόλο της μαθητευόμενης γκέισας, έχει την μεγαλύτερη πελατεία. Φυλάσσει τα λεφτά της, έχει το σκοπό της. Έναν πελάτη που είναι ερωτευμένος μαζί της τον ξεγελάει ότι τάχα θα τον παντρευτεί και του αποσπάει πολλά χρήματα. Στο τέλος, έχοντας μαζέψει αρκετό κομπόδεμα, φεύγει από το πορνείο και ανοίγει ένα κατάστημα με υφάσματα. Μια τρελαίνεται. Μια άλλη αποπέμπει τον πατέρα της που προσπαθεί να την πάρει από το πορνείο. Της λέει ότι πέθανε η μητέρα της. -Δεν είσαι καλύτερος, του λέει, που γύριζες με τη μια και με την άλλη αντί να φροντίσεις να θεραπευθεί η μητέρα μου, και πριν περάσει χρόνος από το θάνατό της πήγες και ξαναπαντρεύτηκες. Βλέπουμε και τη νεαρή υπηρέτρια του πορνείου να πιέζεται από την αφεντικίνα της  να δουλέψει σαν πόρνη γιατί η μητέρα της την έπαιρνε τηλέφωνο και της ζητούσε χρήματα, είχε μαζευτεί μεγάλο χρέος, ήταν αδύνατο να το αποπληρώσει σαν υπηρέτρια. Και η ταινία τελειώνει βλέποντάς τη, φοβισμένη, να προσπαθεί δειλά δειλά να καλέσει τους περαστικούς, μισοκρυμμένη πίσω από την πόρτα του σπιτιού. Οι παλιές, έξω στο δρόμο, προσπαθούν να τους παρασύρουν σχεδόν με το ζόρι.
  Μεγάλος ο Μιτζόγκουτσι, το είπαμε, χάρηκα πολύ που αποφάσισα να δω όλες του τις ταινίες.   
  Μπορείτε να δείτε την ταινία στο youtube με ιαπωνικούς υπότιτλους. Μπορείτε να την κατεβάσετε και να ψάξετε για αγγλικούς. Τη δική μου ανάρτηση, με αγγλικούς, την κατέβασαν.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία Yang Guifei.


No comments: