Book review, movie criticism

Sunday, July 7, 2019

Brian Trenchard-Smith, Περίπολος θανάτου (Sahara, 1995)


Brian Trenchard-Smith, Περίπολος θανάτου (Sahara, 1995)


  Μετά την ταινία «The war lovers» είδαμε μια ακόμη πολεμική, την «Σαχάρα». Από τα αεροπλάνα πήγαμε στα τανκς, αν και για την ακρίβεια ήταν μόνο ένα.
  Αποδεκατισμένοι μια ομάδα των συμμάχων αποσύρονται νότια, στην έρημο, μια και οι γερμανοί βρίσκονται βόρεια, ανατολικά και δυτικά. Η έλλειψη νερού είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θα βρουν όμως ένα πηγάδι, στα ερείπια ενός οικισμού. Αλλά και καμιά πεντακοσαριά γερμανοί έχουν το ίδιο πρόβλημα, την έλλειψη νερού.
  Το νερό είναι ελάχιστο, κάποια στιγμή εξαντλείται. Οι τέσσερις γερμανοί που έρχονται δεν το ξέρουν. Οι δυο θα σκοτωθούν, τους άλλους δυο θα τους αφήσουν να πάνε στη μονάδα τους να διαπραγματευθούν: νερό έναντι τροφίμων.
  Ο λοχίας που είναι επικεφαλής θέλει να μείνουν, για να δώσουν χρόνο στα νικημένα στρατεύματα των συμμάχων (Το Τομπρούκ έχει καταληφθεί) να ανασυνταχθούν στο Ελ Αλαμέιν. Ακόμη και ένα εικοσιτετράωρο είναι πολύτιμο. Αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία, το ξέρουν. Οι γερμανοί θα έλθουν, και θα επακολουθήσει σκληρή μάχη. Από τους εννιά μόνο δύο θα επιζήσουν, και αυτό γιατί καταφθάνει μια μονάδα συμμάχων. Από τους γερμανούς θα σκοτωθούν πάρα πολλοί.
  Ένας από τους εννιά – ή μάλλον από τους οκτώ, ένας νεαρός έχει ήδη σκοτωθεί - ονειρεύεται τυριά. Κόβει με το μαχαίρι του κομμάτια από ένα φανταστικό τυρί. Μετά, από ένα φανταστικό κρεμμύδι.
  Και θυμήθηκα μια ιστορία.
  Ανώγεια. Ο κουμπάρος καλεί τον κουμπάρο του να πιούνε κρασί. Μεζές; Τυρί και κρεμμύδι. Το τυρί είναι ένα ολόκληρο κεφάλι, όμως στο τραπέζι δεν υπάρχει μαχαίρι για να το κόψουν, κι έτσι ο κουμπάρος τρώει αναγκαστικά κρεμμύδι για μεζέ. -Φάε κουμπάρε τυρί. -Καλό ναι και το κρεμμύδι.
  Όταν τον ξανακαλεί μια άλλη μέρα, αυτός πηγαίνει  προετοιμασμένος, έχοντας ένα μαχαίρι στην τσέπη του. Έτσι μόλις καθίζουν βγάζει και κόβει το τυρί. -Φάε κουμπάρε κρεμμύδι. -Καλό ’ναι και το τυρί. Μετά από λίγο πάλι: -Φάε κουμπάρε κρεμμύδι. -Καλό ’ναι και το τυρί. Αυτός ο διάλογος επαναλήφθηκε κάμποσες φορές. Στο τέλος ο σπιτονοικοκύρης λέει στον κουμπάρο αγανακτισμένος. -Φάε κουμπάρε κρεμμύδι, γιατί κατέχεις πόσο κάνει το τυρί; Τριάντα ευρώ το κιλό. -Μα κάνει τα.
  Για τους μη κρητικούς, αυτό πάει να πει ότι το τυρί είναι εξαιρετικό, και πράγματι αξίζει τόσα λεφτά.  
 

No comments: