Book review, movie criticism

Tuesday, July 23, 2019

Kon Ichikawa, Actress (1987)

Kon Ichikawa, Actress (1987)

  Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα να ανακαλύψω ότι ο Κον Ιτσικάουα γύρισε μια ταινία με τίτλο «Η ηθοποιός», που είναι η βιογραφία της Kinuyo Tanaka, μιας κορυφαίας γιαπωνέζας ηθοποιού που πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Yasujiro Ozu (έχω δει όλες τις σωζόμενες ταινίες του) και κυρίως του Kenji Mizoguchi του οποίου έχω δει τις περισσότερες ταινίες του, και συνεχίζω να βλέπω μέχρι να τις τελειώσω.
  Παρεμπιπτόντως να πω ότι, καθώς έχω το σύμπλεγμα του καλού Σαμαρείτη, αποφάσισα να αναρτήσω στο youtube όσες ταινίες τους δεν υπήρχαν με αγγλικούς υπότιτλους, για τους απανταχού λάτρεις των ταινιών τους. Μαζί με τον Κουροσάβα αποτελούν την τριανδρία των κορυφαίων γιαπωνέζων κινηματογραφιστών. Εκτός από ένα δυο ταινίες που μου τις απέρριψε το youtube λόγω copyright, υπάρχουν όλες στο youtube. Σε κάθε ανάρτηση που κάνω, γράφω στο τέλος «Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους», παραθέτοντας και τον σύνδεσμο.
  Θα αναφερθώ με συντομία στη βιογραφία της.
  Όταν ο πατέρας της χρεοκόπησε και μετά από λίγο πέθανε, ο μεγάλος της αδελφός, κάτω από το βάρος της ευθύνης για την οικογένεια, προτίμησε να εξαφανισθεί. (Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια σκέψη είχε περάσει από το μυαλό του πατέρα μου όταν έμεινε ο μόνος προστάτης των δυο ανύπαντρων αδελφίδων του και της τρίτης όταν χήρεψε, με τρία ανήλικα παιδιά. Φυσικά απλά του πέρασε από το μυαλό, δεν την πραγματοποίησε). Δυστυχούσαν μέχρι που τελικά κατάφερε η Kinuyo Tanaka να αναδειχθεί σε κορυφαία ηθοποιό. Μια δίχρονη συμβίωση με το φίλο της, σαν δοκιμαστικός γάμος, κατέληξε σε αποτυχία. Ο φίλος της την απατούσε και στην ταινία τον βλέπουμε να την κτυπάει. Η Kinuyo Tanaka ήταν αποφασισμένη, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο ποτέ να παντρευτεί.
  Εκτός από τα βιογραφικά της στοιχεία και την προσωπογράφησή της (ήταν μια γυναίκα γεμάτη αποφασιστικότητα) δίνεται και μια προσωπογράφηση του Kenji Mizoguchi με κάποια βιογραφικά του. Το είχα ξεχάσει ότι μια πόρνη με την οποία συζούσε του χαράκωσε την πλάτη με ένα ξυράφι. Και στην ταινία τον ακούμε να δηλώνει ότι αν δεν πληγωθείς από γυναίκα, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσεις τη γυναίκα. (Καλύτερα να μην την γνωρίσω ποτέ αν είναι να τη γνωρίσω έτσι, θα έλεγα εγώ).
  Η ταινία δεν την παρακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής της αλλά μέχρι τα γυρίσματα της ταινίας «Η ζωή της Οχάρου». Επίσης ενδιάμεσα παρεμβάλλονται αποσπάσματα ταινιών με σχόλια ενός αφηγητή, που δεν είναι παρά μια σύντομη ιστορία του γιαπωνέζικου κινηματογράφου της αντίστοιχης εποχής στην οποία βλέπουμε την Τανάκα.
  Ξέρω ότι τα ονόματα κατακρεουργούνται στη μεταγραφή τους, ιδιαίτερα τα κινέζικα. Αυτά μπορώ να τα διορθώσω, για άλλες γλώσσες όμως μου είναι δύσκολο. Βλέποντας την ταινία ακούω Μιτζόγκουτσι και όχι Μιτζογκούτσι, και Γιότζιμπο και όχι Γιοζίμπο (η ταινία του Κουροσάβα), και ότι σημαίνει σωματοφύλακας.
  Πολύ όμορφη η Tanaka στα νιάτα της, την είδα εξηνταπεντάρα στην ταινία του Kei Kumai «Sandaka No. 8». Εξαιρετική ηθοποιός, απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ Βενετίας.

No comments: