Book review, movie criticism

Wednesday, July 10, 2019

Hervé Minram, Χαλαρώστε κύριε Αλέν! (Un homme pressé, 2018)


Hervé Minram, Χαλαρώστε κύριε Αλέν! (Un homme pressé, 2018)
  

  Από τις 8 Αυγούστου στους κινηματογράφους. Τότε θα προωθήσω στο facebook.
  Το θέμα της ταινίας είναι «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη».
  Ο Αλέν είναι ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε μια αυτοκινητοβιομηχανία. Το αξίζει, είναι δοσμένος ολόψυχα στη δουλειά του. Δεν έχει καιρό καλά καλά να δει την κόρη του. Αλλά κάποτε θα το πληρώσει. Θα τον βρει ένα εγκεφαλικό που θα του προκαλέσει ζημιά στο κέντρο του λόγου και της μνήμης. Με τη βοήθεια μιας ορθοφωνίστριας θα αρχίσει να αποκτά σιγά σιγά την κανονική του ομιλία, που συχνά είναι εντελώς ακατανόητη. Για παράδειγμα κάνει αντιστροφές συλλαβών, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό των δυσλεκτικών (οριακά δυσλεκτικός κι εγώ, διάβαζα επί χρόνια Nehry αντί για Henry και Olivia de Hallivand αντί Havilland). To merci το λέει cimer.
  Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Καθώς δεν μπορεί πια να εργαστεί τον απολύουν. Να βρει αλλού δουλειά; Με το ιατρικό ιστορικό που έχει δεν τον δέχονται. Είναι απελπισμένος. Και θα ξεκινήσει το προσκύνημα στον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων με τα πόδια που την έκανε η φίλη μου η Κάτια.
  Μελαγχολική ταινία, που όμως την αλαφρύνει το απροσδόκητο happy end.
  Και, είπαμε, η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη. Και το πολύ διάβασμα, για σας τους μαθητές. Αν δεν το έχετε εμπεδώσει, καλά θα κάνετε να δείτε την ταινία, που πολύ μου άρεσε.
 

No comments: