Book review, movie criticism

Saturday, July 27, 2019

Kenji Mizoguchi 27. 1954 The Crucified Lovers a.k.a. A Story from Chikamatsu (近松物語 Chikamatsu monogatari)


Kenji Mizoguchi 27. 1954 The Crucified Lovers a.k.a. A Story from Chikamatsu (近松物語 Chikamatsu monogatari)


  Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «Μια ιστορία του Chikamatsou».
  Ποιος είναι αυτός ο Chikamatsou;
  Είναι ο Chikamatsou Monzaemon.
  Και ποιος είναι αυτός ο Chikamatsou Monzaemon;
  Παραθέτω ένα από τα αποσπάσματα στα οποία αναφέρομαι σ’ αυτόν από το βιβλίο μου «Εισαγωγή στο θέατρο της Ιαπωνίας και της Κίνας».
  «Η περίοδος Genraku (τυπικά 1688-1703, αλλά ουσιαστικά 1665-1740) χαρακτηρίζεται από μια πολιτιστική άνθιση που δεν άφησε ανεπηρέαστο το kabuki. Τότε έγραψε τα αριστουργήματά του και ο μεγαλύτερος δραματουργός της Ιαπωνίας, ο Chikamatsu Monzaemon».
  Είναι λοιπόν ο μεγαλύτερος δραματουργός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις πηγές μου.
  Στο Ισλάμ τους παράνομους εραστές τους λιθοβολούν ακόμη. Όμως δεν νομίζω στην Ιαπωνία να εξακολουθούν να τους σταυρώνουν.
  Δεν είναι εραστές, όμως το αφεντικό του τους υποψιάζεται. Αναγκάζονται να το σκάσουν. Η μοίρα τους είναι αβέβαιη. Αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν μαζί. Αυτός της λέει ότι μια και πρόκειται να πεθάνουν, θέλει να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Αυτή συγκινείται. -Τώρα δεν θέλω να πεθάνω, του λέει αγκαλιάζοντάς τον.
  Τελικά θα τους εντοπίσουν. Όμως θα πάρουν μόνο τη γυναίκα, για να μη γίνει σκάνδαλο που θα σημάνει το τέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του άντρα της. Την επομένη θα έλθει η αστυνομία για να πάρει τον άντρα.
  Ο πατέρας του, που τους κατέδωσε, θα τον ελευθερώσει στο μεταξύ. Ανήσυχος αυτός θα τρέξει να βρει την αγαπημένη του. Δεν μπορεί πια να κουκουλωθεί το ότι αγαπιούνται. Και θα οδηγηθούν μαζί στη σταύρωση. -Ποτέ δεν είδα την κυρία με τέτοια έκφραση ευτυχίας, σχολιάζει μια γυναίκα από το πλήθος.
  Και πάλι η γυναίκα θύμα. Αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση της οικογένειάς της να παντρευτεί τον πλούσιο, τριάντα χρόνια μεγαλύτερό της, που θα τους βοηθούσε οικονομικά. Όσο για τον άντρα της, μια απλή υποψία την παίρνει για βεβαιότητα, την ίδια στιγμή που αυτός την έπεφτε στην υπηρέτρια.
  Πάντα με unhappy end ο Μιτζόγκουτσι, πάντα η διεκτραγώδηση της μοίρας της γυναίκας. Και βέβαια το μεγαλείο του έρωτα.
  Μπορείτε να δείτε την ταινία στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Ο επιστάτης Μπέιλιφ».

No comments: