Book review, movie criticism

Saturday, July 20, 2019

Alfred Hitchcock, Η κυρία εξαφανίζεται (The lady vanishes, 1938)

Alfred Hitchcock, Η κυρία εξαφανίζεται (The lady vanishes, 1938)


  Από προχθές σε επανέκδοση.
  Μεγάλος ο Χίτσκοκ, μια ακόμη ταινία του σε επανέκδοση.
  Θρίλερ μυστηρίου χαρακτηρίζει το έργο η βικιπαίδεια. Εγώ θα το χαρακτήριζα θρίλερ κατασκοπείας και μυστηρίου, με αρκετές κωμικές πινελιές, κάτι ασυνήθιστο για τον Χίτσκοκ.
  Γιατί μυστηρίου.
  Διότι όταν η κοπέλα που βρίσκεται στο ίδιο κουπέ με την κυρία δηλώνει την εξαφάνισή της, οι άλλοι της λένε ότι δεν είχαν δει καμιά κυρία, ότι φαντάστηκε την ύπαρξή της, ίσως από το κτύπημα που έφαγε στο κεφάλι από την πτώση μιας γλάστρας, που σίγουρα της προκάλεσε παραισθήσεις.
  Γιατί κατασκοπίας.
  Διότι η κυρία ήταν κατάσκοπος. Και όλο αυτό το «δεν υπάρχει καμιά κυρία, το φαντάστηκες» δεν ήταν παρά μια καλοστημένη συνομωσία που κάποια πρόσωπα εξύφαναν γύρω της, καθώς ήθελαν να την εξαφανίσουν. Ακόμη και οι εκτός συνομωσίας δυσπιστούν. Όμως με την εξέλιξη των γεγονότων θα πεισθούν ότι η κοπέλα είχε δίκιο. Τότε είναι που θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι σφαίρες.
  Παρά λίγο να το ξεχάσω, πλέχτηκε και ένα ειδύλλιο, στο μοτίβο του «πρώτα αντιπαθιούνται και μετά ερωτεύονται», μοτίβο που το είδαμε χαρακτηριστικά στην ταινία του Victor Levin «Πρόσκληση σε γάμο» που προβλήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1918.
  Εξαιρετική ταινία, όσοι δεν την έχετε δει μην τη χάσετε.  


No comments: