Book review, movie criticism

Saturday, July 11, 2020

Aaron Schneider, Greyhound,Η Μάχη του Ατλαντικού (2020)

Aaron Schneider, Greyhound,Η Μάχη του Ατλαντικού (2020)

  Μια ακόμη πολεμική ταινία, πριν πέσω για ύπνο.
  Η μάχη του Ατλαντικού είναι η επιχείρηση αποστολής εφοδίων στους χειμαζόμενους από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς εγγλέζους. Τα γερμανικά υποβρύχια καραδοκούν, αλλά τις νηοπομπές τις συνοδεύουν αντιτορπιλικά. Και το κυνηγητό αρχίζει.
  3.500 πλοία βυθίστηκαν στη μάχη του ατλαντικού, με 72.500 νεκρούς, διαβάζουμε στα γράμματα τέλους. Σφαγή κανονική. Οι απώλειες των γερμανών δεν αναφέρονται, αλλά προφανώς θα ήσαν πολύ μικρότερες, τα υποβρύχια που βυθίστηκαν συν το πλήρωμα που είχε κάθε ένα.
  Είχα δει το «Υποβρύχιο», «Η πιο αντιπολεμική ταινία» διαβάζω σε μια ιστοσελίδα, και που πιθανόν θα το είδατε κι εσείς. Γερμανική, όπως γερμανικό είναι και το πιο αντιπολεμικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, το «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο», το πρώτο βιβλίο για μεγάλους που διάβασα μαθητής πρώτης γυμνασίου, και που με εντυπωσίασε τόσο πολύ που κάθισα και έγραψα ένα αντιπολεμικό διήγημα.
  Στο «Υποβρύχιο» βλέπουμε την αγωνία του πληρώματος, μήπως τους κτυπήσει κάποια βόμβα βυθού. Εδώ βλέπουμε την αγωνία του καπετάνιου, να προστατεύσει τα πλοία, να εντοπίσει και να βυθίσει τα υποβρύχια, και να αποφύγει τις τορπίλες που θα του εξαπολύσουν.
  Τέσσερα αντιτορπιλικά συνοδεύουν τη συγκεκριμένη αποστολή, που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο όταν περνάνε τη «μαύρη τρύπα», ένα σημείο στη μέση του Ατλαντικού που βρίσκεται μακριά από αεροπορική κάλυψη. Όταν φτάσουν σ’ αυτό το σημείο κάνουν την εμφάνισή τους τα έξι γερμανικά υποβρύχια. Πώς θα τα καταφέρουν, μόνα τους τα αντιτορπιλικά, να τα αντιμετωπίσουν, πριν την περάσουν και έχουν αντιαεροπορική κάλυψη;
  Βλέπουμε όλες τις καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα αντιτορπιλικό: να κυνηγήσει τα υποβρύχια, να προσφέρει βοήθεια στους ναυαγούς όταν δεν βρίσκονται κοντά ναυαγοσωστικά, να αντιμετωπίσει ζημιές που του προκάλεσαν τα υποβρύχια, να «θάψει» τους νεκρούς του, με τις πρέπουσες τιμές.  
  Ταινία γεμάτη αγωνία, και με ένα Τον Χανκς αποφασιστικό θαλασσόλυκο, η άκρα αντίθεση του μειλίχιου «Υπέροχου γείτονα» που προβάλλεται από την προ-προηγούμενη Πέμπτη στους κινηματογράφους.
 

No comments: