Book review, movie criticism

Thursday, July 16, 2020

Armando Iannucci, Ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ (The personal history of David Copperfield, 2019)


Armando Iannucci, Ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ (The personal history of David Copperfield, 2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Ποιος είναι ο διαφορετικός κύριος Κόπερφιλντ;
  Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι πιο εύστοχος, η προσωπική ιστορία του David Copperfield.
  Τι διαφορετικό έχει από την ιστορία του Ντίκενς;
  Ότι αυτή η ιστορία, την οποία υποτίθεται ότι γράφει ο David σαν αυτοβιογραφία, είναι κωμωδία.
  Είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω, μεταφορά μυθιστορήματος, στην οποία το μυθιστόρημα γίνεται κωμωδία. Η πρώτη ήταν πριν λίγες μέρες, όπου επ’ ευκαιρία μιας προβολής του «Πρωτάρη», ταινία βέβαια που είχα ξαναδεί, διάβασα και το μυθιστόρημα, το οποίο δεν είχα διαβάσει.
  Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει τον David Copperfield. Στο πανεπιστήμιο διδαχθήκαμε το «Dombey and son», και διάβασα αρκετά χρόνια αργότερα την «Ιστορία δύο πόλεων» και τις «Μεγάλες προσδοκίες». Βέβαια μαθητής είχα διαβάσει, σε Κλασικά Εικονογραφημένα, τον «Όλιβερ Τουίστ», τις «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες», και βέβαια τον «Ντέηβιντ Κόπερφιλντ».
  Διάβασα την περίληψη του μυθιστορήματος στη βικιπαίδεια και είδα ότι την ακολουθεί αρκετά πιστά ο Ιανούτσι, τουλάχιστον στα κεντρικά επεισόδια στα οποία αναφέρεται η βικιπαίδεια. Δεν ξέρω μόνο αν στο μυθιστόρημα η συμπεριφορά του πατριού απέναντι στον Ντέηβιντ είναι τόσο σκληρή όσο και στη ταινία. Μου θύμισε την συμπεριφορά του πατριού απέναντι στον Αλέξανδρο στο «Φάνη και Αλέξανδρος» του Μπέργκμαν.
  Η ταινία έχει το λεπτό αγγλικό χιούμορ, αν και κάποιες φορές γίνεται σαν βουβή κωμωδία, όπως εκεί που ο Ντέηβιντ συνεχώς κτυπάει το κεφάλι του στα δοκάρια. Δεν είδα να έχει υψηλή βαθμολογία στο IMDb, όπως εμένα μου άρεσε. Και ο Dev Patel Slumdog millionaire») ήταν εξαιρετικός.  

No comments: