Book review, movie criticism

Monday, July 20, 2020

Damjan Kozole, Ένα call girl (Slovenka, 2009)


Damjan Kozole, Ένα call girl (Slovenka, 2009)


    Έχω αναφερθεί συχνά στον αμερικάνικο πολιτισμικό ιμπεριαλισμό που μας κατακλύζει με ταινίες, που συχνά είναι μέτριες, ακόμη και κακές. Εδώ να πω ότι δεν έχουν το μονοπώλιο, τους συναγωνίζεται επάξια η Λατινική Αμερική, η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Όταν διαβάζω για ταινίες που προέρχονται απ’ αυτές τις χώρες έχω πάντα τις αμφιβολίες μου.
  Όχι όμως όταν πρόκειται για μια μικρή, περιφερειακή, τριτοκοσμική χώρα. Οι ταινίες που σπάνε το φράγμα των συνόρων της χώρας τους είναι κατά κανόνα πολύ καλές.
  Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στην Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας.
  Έχω ωραίες αναμνήσεις από την Λιουμπλιάνα, είχα πάει εκεί σε ένα συνέδριο. Τίτλος της εισήγησής μου ήταν «Ο καπετάν Καζάνης και η Κριτσοτοπούλα: τα δυο τελευταία κρητικά έπη». Ο διοργανωτής μου ζήτησε αργότερα να γράψω ένα άρθρο για το περιοδικό τους «Συγκριτική λογοτεχνία». Το κείμενο που τους έστειλα είχε τίτλο «Η πρώτη αγάπη του Κονδυλάκη και του Τουργκένιεφ».
  Η «Σλοβένκα» είναι η πρώτη σλοβένικη ταινία που βλέπω. Ο αγγλικός τίτλος είναι  call girl.  Σήμερα δεν μιλάνε πια για call girls, μιλάνε για escorts, συνοδούς.
  Η Αλεξάνδρα σπουδάζει αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο (συνάδελφοι, το πρώτο μου πτυχίο). Φτωχός ο πατέρας της, αυτή έχει απαιτήσεις από τη ζωή, και οι απαιτήσεις απαιτούνε χρήματα. Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να τα αποκτήσει; Να δουλέψει ως call girl.
  Παρατάει το φίλο της, ο οποίος χώρισε τη γυναίκα του για χάρη της. Είναι δύσκολο να τον έχει με τη δουλειά που κάνει. Βγάζει καλά λεφτά. Τόσο καλά, ώστε παίρνει δάνειο και αγοράζει διαμέρισμα. Η δόση του είναι 800 ευρώ. Η ταρίφα της 200 ευρώ. Με τέσσερις πελάτες πληρώνει τη μηνιαία δόση.
  Η δουλειά έχει και τα απρόοπτά της. Ένας πελάτης της πεθαίνει πριν ξεκινήσουν καν. Υπέρβαρος, είχε πάρει και δυο βιάγκρα. Η αστυνομία αναζητεί την «Σλοβένα» (το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί). Αυτό την τρομάζει.
  Υπάρχουν και χειρότερα.
  Η νιγηριανή που είδαμε στον «Μικρό στρατιώτη», δανέζικη ταινία, έπεσε σε πελάτη που την απειλούσε με όπλο.
  Υπάρχουν ακόμη χειρότερα.
  Αυτό δεν είναι από ταινία, είναι πραγματικό γεγονός, το διάβασα πριν χρόνια στην εφημερίδα.
  Πηγαίνει στην Πάτρα, για δουλειές. Γιατί να μην μπερμπαντέψει και λίγο;
  Κλείνει ραντεβού με ένα call girl.
  Ανοίγει η πόρτα, και ποια βλέπει;
  Την κόρη του.
  Έπαθε έμφραγμα αμέσως.
  Η Σλοβένα δουλεύει μόνη, όμως οι νταβατζήδες καραδοκούν. Θα πέσει στα χέρια τους, και μόλις που καταφέρνει να τους ξεφύγει.
  Την περιμένει και μια μεγάλη έκπληξη. Πηγαίνει στον πελάτη, ανοίγει την πόρτα, και βλέπει ένα φίλο του πατέρα της. Αρνείται, όμως αυτός την εκβιάζει ότι αν δεν του κάτσει θα τα μαρτυρήσει όλα στην πατέρα της, ήξερε από πριν τι δουλειά έκανε.
  Το ότι ο πρώην φίλος της έχει μάθει για το επάγγελμά της και το λέει στον πατέρα της, δεν θα το μάθει ποτέ. Ούτε και ο πατέρας της θα της το αποκαλύψει. Του φτάνει που η κόρη του παράτησε τη Λιουμπλιάνα και γύρισε στη μικρή τους πόλη. Δεν του είπε ότι είχε αγοράσει διαμέρισμα το οποίο πούλησε.

No comments: