Book review, movie criticism

Tuesday, July 14, 2020

Annette K. Olesen, Ο μικρός στρατιώτης (Lille soldat, 2008)


Annette K. Olesen, Ο μικρός στρατιώτης (Lille soldat, 2008)

  Ο μικρός στρατιώτης στην πραγματικότητα είναι μια νεαρή στρατιωτίνα, η Λότε, που μόλις γύρισε από το Ιράκ. Δεν έχει διάθεση να δει τον πατέρα της που διευθύνει ένα πορνείο, όμως αυτός μαθαίνει την επιστροφή της μετά από μέρες και πηγαίνει και τη βρίσκει.
  Οι κοπέλες που έχει είναι νιγηριανές. Κάνουνε και escort. Για συνοδεία έχουν έναν άνδρα που όμως τραυματίστηκε στο πόδι και δεν μπορεί πια να τις μεταφέρει στα σπίτια των πελατών.
  Ο πατέρας την αγαπάει, αλλά αρνείται να τις δώσει χρήματα. Της προσφέρει όμως δουλειά για την οποία θα πληρώνεται.
  Δέχεται.
  Η δουλειά είναι να συνοδεύει τις κοπέλες στα σπίτια των πελατών, στο πόστο του τραυματισμένου οδηγού του.
  Σε όλο το έργο τη βλέπουμε να συνοδεύει μια μόνο, αυτή που είναι και ερωμένη του πατέρα της. Την σώζει από κάποιον πελάτη που την απειλεί με πιστόλι. Αρχίζουν οι εξομολογήσεις. Έχει μια κόρη, μαζεύει χρήματα γι’ αυτήν. Πρέπει να ξοφλήσει και την μαντάμ που την προώθησε στην Ευρώπη.
  Η Λότε προσπαθεί να τη βοηθήσει, αλλά τα κάνει θάλασσα. Την αρπάζει από έναν νεκρόφιλο, τον πιο καλό πελάτη, πράγμα που εξοργίζει την νιγηριανή όταν συνέρχεται από το υπνωτικό που της είχε ρίξει, όπως γίνεται πάντα.
  Το σύνδρομο του καλού Σαμαρείτη όμως δεν λέει να την εγκαταλείψει. Ανοίγει το χρηματοκιβώτιο του πατέρα της, παίρνει όλα τα λεφτά μαζί και το διαβατήριο της νιγηριανής. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, να τα πάρει και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Της έχει βγάλει εισιτήριο για το Λονδίνο.
  Ο πατέρας της τής λέει ότι σίγουρα δεν θα γυρίσει στη Νιγηρία, με τόσα χρήματα που έχει θα ανοίξει δικό της πορνείο, αυτή θα είναι η μαντάμ. Στη συνέχεια την τιμωρεί, όπως τιμωρούνε τύποι σαν αυτόν σε τέτοιες περιπτώσεις. Την κτυπάει, χωρίς αυτή να αμύνεται.
  Σίγουρα την αγαπάει, το είδαμε και πιο πριν, όμως τα παραπτώματα τιμωρούνται.
  -Και τώρα πάμε σπίτι, της λέει.
  Αυτή απομακρύνεται.
  Ο φακός την παίρνει από ψηλά καθώς βαδίζει μόνη της σε μια μεγάλη λεωφόρο.
  Συγκινητική ταινία, με μια μοναξιασμένη γυναίκα που κουβαλάει τους εφιάλτες της από το Ιράκ (τη βασανίζει η σκέψη ότι σκότωσε ανθρώπους), και ένα πατέρα που με τη δουλειά που κάνει όχι μόνο την αμέριστη αγάπη της κόρης του δεν μπορεί να κερδίσει αλλά και τον φέρνει και σε σύγκρουση μαζί της.

No comments: