Book review, movie criticism

Thursday, July 23, 2020

Richard Wong, Έλα όπως είσαι (Come as you are, 2019)


Richard Wong, Έλα όπως είσαι (Come as you are, 2019)

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Ένα ακόμη ανδρικό τρίο μετά το «Νέοι είστε και φαίνεστε» (εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους), αλλά όχι ηλικιωμένοι. Είναι τρεις νέοι άνθρωποι που όμως έχουν κάποια αναπηρία. Ο λευκός αμερικάνος είναι τετραπληγικός εκ γενετής, είναι σε καροτσάκι. Ο κινεζοαμερικάνος είναι παραπληγικός από ατύχημα, και αυτός σε καροτσάκι. Μπορεί και χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο ινδοαμερικάνος δεν είναι σε καροτσάκι, όμως έχει ελάχιστη όραση, κυκλοφορεί με μπαστούνι, σαν τυφλός. Ο παραπληγικός ταΐζει τον τετραπληγικό, ο οποίος είχε και την ιδέα, και ο ινδοαμερικάνος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να σηκώσει αντικείμενα, όπως βαλίτσες.
  Ποια ιδέα;
  Λόγω της αναπηρίας τους δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σεξ. Ο τετραπληγικός, που χρησιμοποιεί το στόμα του και κάτι σαν μακριά κουτάλα για να κτυπάει τα πλήκτρα του υπολογιστή, βρίσκει ότι υπάρχει στον Καναδά ένα πορνείο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τι λέτε παιδιά, πάμε να το επισκεφτούμε;
  Οι άλλοι έχουν αντιρρήσεις στην αρχή, αλλά στο τέλος συμφωνούν. Θα τους μεταφέρει με το βανάκι της μια υπέρβαρη αφροαμερικάνα.
  Το ταξίδι δεν είναι χωρίς δυσκολίες. Μπορεί άραγε ο τυφλός να οδηγήσει ενώ ο άλλος που βλέπει να τον καθοδηγεί;
  Κι αυτό θα το δούμε.
  Η ταινία είναι soft comedy αλλά hard drama. Πάρα πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες είναι στερημένα από το σεξ. Ο πληρωμένος έρωτας είναι μια λύση.
  Η ταινία είναι remake μιας βελγικής ταινίας που έχει τίτλο «Hasta la vista» (στο επανιδείν, αν και το ξέρουν πολλοί μη ισπανομαθείς, εγώ το έμαθα από το «Μικρό σερίφη» πριν μάθω ισπανικά) και βασίζεται στην πραγματική εμπειρία ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, που θα τον δούμε σε τηλεοπτική συνέντευξη παράλληλα με τα γράμματα τέλους. Είχε διαβάσει ότι υπάρχει ένα πορνείο με ειδικές ανάγκες στην Ολλανδία και το επισκέφτηκε.
  Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνουν αυτά τα άτομα τόσο μακρινό ταξίδι. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και εδώ ειδικά πορνεία, όμως υπάρχουν escort που «συνοδεύουν» άτομα με ειδικές ανάγκες.
  Πώς το ξέρω;
  Έχω ένα φίλο παραπληγικό και το ξέρω, αλλά επίσης έχω διαβάσει σχετικά.
  Συγκινητική κωμωδία, αξίζει να τη δείτε. Αν μη τι άλλο θα νιώσετε μετά μεγαλύτερη «empathy» (ενσυναίσθηση, κατανόηση του άλλου σαν να μπαίνεις μέσα στο πετσί του) για αυτά τα άτομα. Και, πιστέψτε με, την χρειάζονται.   

No comments: