Book review, movie criticism

Thursday, July 9, 2020

Ariel Winograd, (El robo del siglo, 2020)




  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Για κάτσε, για κάτσε, έχουμε ακόμη άλλα ογδόντα χρόνια μέχρι να κλείσει ο αιώνας, πώς είναι ο Άριελ τόσο σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια πιο εντυπωσιακή ληστεία; Για να μην πούμε και περισσότερες. Ακόμη και στην Αργεντινή.
  Πάντως η ληστεία αυτή ήταν όντως εξαιρετικά σχεδιασμένη. Βούτηξαν δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια αφού κράτησαν εικοσιτρείς ομήρους, και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των αστυνομικών που είχαν περικυκλώσει το κτήριο με τάχα διαπραγματεύσεις το έσκασαν αθόρυβα από μια τρύπα που είχαν ανοίξει στον τοίχο και επικοινωνούσε με τον υπόνομο.
    Και το πιο εντυπωσιακό: Τη ληστεία την έκαναν με ψεύτικα όπλα.
  Καλά το καταλάβατε, η πλοκή της ταινίας είναι βασισμένη σε πραγματική ληστεία. Στο τέλος βλέπουμε και τα πραγματικά πρόσωπα, μαθαίνουμε τι ποινές τους επιβλήθηκαν, με την τελική πληροφορία ότι όλοι σήμερα βρίσκονται έξω, με εξαίρεση έναν τον οποίο δεν είχαν συλλάβει και που σκοτώθηκε λίγο αργότερα σε τροχαίο.
  Η πιο μεγάλη ληστεία θα είναι αυτή που οι ληστές θα έχουν κλέψει πολλά εκατομμύρια και δεν θα τους συλλάβουν. Πάντως βλέποντας πώς τους συνέλαβαν, είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι.
  Πώς;
  Αν δεν ήταν η ταινία πρώτης προβολής αλλά επανέκδοση, θα σας έλεγα. Τώρα όμως δεν μπορώ να κάνω σπόιλερ. Αν θέλετε να μάθετε, μπορείτε να δείτε την ταινία, η οποία είναι αρκετά συναρπαστική, με αρκετές δόσεις χιούμορ, ειδικά με τη γιαγιά που γιόρταζε τα γενέθλιά της και όλοι μαζί, όμηροι και ληστές, της τραγούδησαν το χρόνια πολλά.
  Και πού διάβολο ξετρύπωσαν το γλυκάκι με το κεράκι;
 

No comments: