Book review, movie criticism

Thursday, October 29, 2020

Marco Kreutzpaintner, Η υπόθεση Κολλίνι (Der Fall Collini, 2019)

Marco Kreutzpaintner, Η υπόθεση Κολλίνι (Der Fall Collini, 2019)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Το έχω ξαναγράψει, τα δικαστικά δράματα είναι ένα υποείδος που μου αρέσει. «Η υπόθεση Κολλίνι» μου άρεσε ιδιαίτερα, γιατί το φόντο του δικαστικού δράματος έχει να κάνει με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Θα δούμε συγκλονιστικά φλας μπακ.

  Εκτός από τα δικαστικά δράματα μου αρέσουν και τα έργα εκδίκησης. Τους «47 ronin» τους είδα σε όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές τους. Και αυτό εδώ είναι ένα έργο εκδίκησης.

  Ο Φαμπρίτσιο Κολλίνι σκοτώνει τον Χανς Μάγιερ. Δεν προσπαθεί να το σκάσει, αφήνεται να τον συλλάβει η αστυνομία. Ο Κασπάρ Λάινεν ζητάει από το δικαστήριο να του αναθέσει την υπεράσπιση του κατηγορουμένου (όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο το δικαστήριο του βρίσκει αυτεπάγγελτα).

  Αφού είχε αναλάβει την υπόθεση μαθαίνει ποιος είναι ο δολοφονημένος: ένας που ήταν σαν δεύτερος πατέρας του. Η εγγονή του είναι φιλενάδα του. Ο δημόσιος κατήγορος, καθηγητής του. Αυτές οι σχέσεις κάνουν την υπόθεση πιο δραματική.

  Έχει καθήκον να υπερασπίσει τον κατηγορούμενο «όπως ένας γιατρός έχει καθήκον να φροντίσει έναν σήριαλ κίλερ».

  Η μούγκα του κατηγορούμενου τον προβληματίζει. Δεν απαντάει στις ερωτήσεις του. Φαίνεται εντελώς παραιτημένος. Θα αρχίσει να ψάχνει. Αυτά που θα ανακαλύψει είναι πολύ ενδιαφέροντα, και θα τον φέρουν σε ακόμη πιο οξεία αντιπαράθεση με τον καθηγητή του και τη φίλη του.

  Σίγουρα δεν ξέρετε, όπως δεν ήξερα κι εγώ, ότι το 1968 πέρασε ένας νόμος στη Γερμανία με τον οποίο έπαυε η δίωξη εγκληματιών πολέμου. Και σίγουρα δεν πέφτετε από τα σύννεφα που το μαθαίνετε, όπως δεν έπεσα κι εγώ.

 Υπάρχει και το μοτίβο «Συνάντηση μετά από χρόνια γονιού με παιδί». Το παιδί εδώ είναι ο Κασπάρ. Ο πατέρας του Κασπάρ τους εγκατέλειψε όταν ήταν πολύ μικρός. Όταν εμφανιστεί θα τον απορρίψει, όμως έπειτα, ακολουθώντας τη συμβουλή του Κολλίνι, δεν θα αρνηθεί την επαφή. Μάλιστα θα ζητήσει τη βοήθειά του για την υπόθεση.

  Το ίδιο μοτίβο υπάρχει και στην «Gloria mundi», που προβάλλεται επίσης από σήμερα. Το έχω δει και σε άλλες ταινίες που όμως δεν τις θυμάμαι.

  Εξαιρετικός στην ερμηνεία του ο Elyas M'Barek. Αλλά και ο Φράνκο Νέρο (όλοι οι παλιοί τον ξέρουμε), παρόλο που ο ρόλος του δεν ήταν αβανταδόρικος, ήταν πάρα πολύ καλός.

 

 

No comments: