Book review, movie criticism

Wednesday, October 7, 2020

Tyler Nilson και Michael Schwartz, Το γεράκι του φυστικοβούτυρου (The peanut butter falcon, 2019)

Tyler Nilson και Michael Schwartz, Το γεράκι του φυστικοβούτυρου (The peanut butter falcon, 2019)


 

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω μετά το «Λουτρό» του κινέζου Zhang Yang στην οποία ο κεντρικός χαρακτήρας είναι άτομο με σύνδρομο down.

  Ο Ζακ, εγκαταλειμμένος από τους γονείς του μεγαλώνει σε ένα γηροκομείο. Την επίβλεψή του έχει η Άνα των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι», ΑΚΑ Dakota Johnson.

  Κάποια στιγμή το σκάει. Και αρχίζει η περιπέτεια.

  Παντοδύναμος καθώς είναι θέλει να γίνει πυγμάχος. Και πώς θα γίνει; Θα σπουδάσει στη σχολή ενός παλιού πυγμάχου τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα. Στο δρόμο του θα συναντήσει τον Tyler (στο ρόλο του ο Shia Labeouf) οποίος έχει μπλεξίματα. Δυο κακοί τον αναζητούν.

  Αυτός αρχικά θα νιώσει τον Ζακ σαν φόρτωμα, όμως μετά θα τον πάρει υπό την προστασία του. Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και η Άνα που τον αναζητεί. Όχι, δεν σκοπεύει να την ακολουθήσει, θα πάει να βρει τον πυγμάχο. Τι να κάνει και η Άνα, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη…

  Να μην πούμε παρακάτω.

  Η ταινία είναι τυπική αμερικανιά, όμως τόσο συγκινητική με τον ήρωα αυτό, στο ρόλο του οποίου είναι ένα άτομο με σύνδρομο down (ο Zack Gottsagen). Δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να παίξει αυτό το ρόλο αφού τα χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων έχουν κάτι το ξεχωριστό. To 7,6 στο IMDb (εγώ έβαλα 8) δεν εκπλήσσει. Αρέσει στους θεατές, όπως είμαι σίγουρος ότι δεν θα αρέσει στους συνάδελφους κινηματογραφικούς κριτικούς. Θα σας πω αφού κάνω την ανάρτηση, γιατί μόνο τότε βλέπω στο Αθηνόραμα τα αστεράκια που βάζουν. Εγώ τα αστεράκια τα βάζω όχι πάντα με τα κινηματογραφικά κριτήρια.

  Είμαι περίεργος να δω αν θα διαψευστώ ή θα επιβεβαιωθώ.

  Ας κάνω την ανάρτηση τώρα, είναι 12.21 το βράδυ, ο υπολογιστής μου κάτω δεξιά γράφει 8-10-2020, άρα είναι Πέμπτη. Ποτέ δεν κάνω αναρτήσεις για καινούριες ταινίες πριν από την Πέμπτη.

  By the way, είδα και ψιχάλιζε πριν λίγο. Αναρωτιέμαι αν θα σταμάτησε η προβολή στους θερινούς.    

  Τώρα το διάβασα στο IMDb, ο Zack Gottsagen γύρισε φέτος μια ακόμη ταινία μεγάλου μήκους και μια μικρού. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα πληρέστερο βιογραφικό του.

Τελικά καλά πήγε, δυο με τρία αστεράκια

 

No comments: