Book review, movie criticism

Friday, October 9, 2020

Glauber Rocha, Ο δράκος του κακού ενάντια στον άγιο πολεμιστή (O Dragão da Maldade contra o Santo Guerreiro, 1969)

Glauber Rocha, Ο δράκος του κακού ενάντια στον άγιο πολεμιστή (O Dragão da Maldade contra o Santo Guerreiro, 1969)

 


  Ήταν να προβληθεί την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε η προβολή της και στη θέση της μπήκε άλλη ταινία.

  Αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε; Εγώ, μια και είδα την ταινία (υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους) έγραψα και αναρτώ αμέσως, γιατί αν η αναβολή κρατήσει μήνες μπορεί να ξεχάσω ότι έγραψα, κάτι που παραλίγο να γίνει με το «Τραγούδι των σκορπιών». Όταν προβληθεί θα κάνω ξανά κοινοποίηση.

  Ο «Antonio das Mortes», όπως είναι ο αγγλικός τίτλος της ταινίας από τη όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, αποτελεί τη συνέχεια του «Ο θεός και ο διάβολος στη χώρα του ήλιου» (1964) και το τρίτο μέρος μιας τριλογίας της οποίας το δεύτερο μέρος είναι η ταινία «Η χώρα σε αγωνία».

  Ο «Antonio das Mortes» είναι εκείνος που σκοτώνει τον κανγκασέιρο Κουρίσκου, υπηρετώντας την εξουσία. Τώρα του ανατίθεται μια άλλη αποστολή, να σκοτώσει έναν καινούριο κανγκασέιρο που εμφανίστηκε ξαφνικά σε μια περιοχή, αρχηγό (καπετάνιο) ξεσηκωμένων αγροτών που θέλουν να τους πάρουν τη γη, με πνευματικό ηγέτη (κομισάριο) την Dona Santa. Την αποστολή τού την αναθέτει ο διεφθαρμένος αστυνομικός διευθυντής. Συνυπογράφει και ο συνταγματάρχης Οράσιο, πλούσιος κτηνοτρόφος, που βλέπει να κινδυνεύει η γη του όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και από την κυβέρνηση, για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων.

  Ο Antonio das Mortes θα πληγώσει θανάσιμα τον καγκασέιρο αλλά στην πορεία θα αλλάξει στρατόπεδο, θα πάει με το μέρος των φτωχών αγροτών.

  Η ταινία αυτή μου άρεσε περισσότερο από τις άλλες τρεις. Είναι πιο πλούσια αφηγηματικά, έγχρωμη (δεν εκστασιάζομαι καθόλου μπροστά στο ασπρόμαυρο όπως πολλοί) και τα στοιχεία του cinema novo είναι πιο πλούσια και πιο έντονα εδώ: η κοινωνική αδικία, η ποιητικότητα των πλάνων (πολλά θυμίζουν όπερα), και τα λαογραφικά στοιχεία.

 

No comments: