Book review, movie criticism

Thursday, October 29, 2020

Sean McNamara, Σαν το σκύλο με τη γάτα 3 (Dogs and cats 3: paws unite, 2020)

Sean McNamara, Σαν το σκύλο με τη γάτα 3 (Dogs and cats 3: paws unite, 2020)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Το τι σημαίνει αυτή η παρομοίωση δεν υπάρχει νομίζω κανείς που να μην το ξέρει.

  Η γάτα και ο σκύλος είναι άσπονδοι εχθροί. Συχνά στο παρκάκι στα Καραγιαννέικα όπου πηγαίνω και περπατάω βλέπω σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν αφήσει λυτά να κυνηγάνε γάτες που θα συναντήσουν. Αυτές τρομαγμένες τρέχουν και σκαρφαλώνουν στο πρώτο δένδρο που θα βρουν κοντά τους.

  Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

  Ο Θάνος κρατάει μαζί του γατοτροφή κάθε μέρα που πηγαίνει βόλτα τον σκύλο του. Οι γάτοι τον περιμένουν πώς και πώς. Μόλις τον δουν τρέχουν κοντά του. Αφήνει την τροφή σε μιαν άκρη. Όμως όχι σε ένα σωρό αλλά σε μικρά σωρουλάκια, όσοι είναι και οι γάτοι, για να μην τσακώνονται. Το σκυλί παρακολουθεί. Είναι φίλοι του Θάνου, άρα και δικοί του. Συχνά στη δεύτερη βόλτα τον παίρνουν από πίσω. Μπροστά το σκυλί (πάντα είναι πιο βιαστικά από τα αφεντικά, ποτέ δεν είδα σκυλί να είναι πίσω του) και αυτά να ακολουθούν.

  Θυμάμαι και τον Σεντίκ, χρόνια τώρα. Πολλές φορές τον είδα να κοιμάται μαζί με το γάτο της πολυκατοικίας ξαπλωμένο στην κοιλιά του.

  Έχει υπογραφεί ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στους γάτους και τους σκύλους, σαν αυτό που υπέγραψαν το 1930 ο Κεμάλ και ο Βενιζέλος. Έλα όμως που κάποια άλλα ζώα, σε ένα pet shop, το φέρνουν βαρέως από τη ζήλεια; Γιατί οι άνθρωποι να παίρνουν σαν κατοικίδια σκυλιά και γατιά και όχι άλλα ζώα, όπως π.χ. τον Παπαγάλο, τη σαύρα, το βάτραχο, το φίδι… -Τα ψάρια δεν μετράνε, ακούω τρεις φορές νομίζω την ατάκα.

  Και θυμήθηκα άλλη μια ατάκα από παλιά ελληνική κωμωδία, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο: -Το πουλάκι τσίου τσίου, το παπάκι πα πα πα, τα ψαράκια… τίποτα.

  Ο παπαγάλος λοιπόν συνωμοτεί με τα άλλα ζώα. Είναι χάκερ, έχει κλέψει τους κωδικούς από ασύρματα δίκτυα και τα κάνει να εκπέμπουν κύματα που αναζωπυρώνουν την παλιά έχθρα σκυλιών και γατιών. Η Gwen (γάτα) και ο Ρότζερ (σκύλος) αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον χάκερ. Η ειρήνη ανάμεσα στα σκυλιά και τα γατιά πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

  Τι λέτε, θα τα καταφέρουν;

  Στο frame που βάζω είναι οι ιδιοκτήτες της Gwen και του Ρότζερ. Ετοιμάζονται να φιληθούν.  

 

No comments: