Book review, movie criticism

Sunday, January 5, 2025

Ντίνος Δημόπουλος, Δεσποινίς διευθυντής (1964)

 Ντίνος Δημόπουλος, Δεσποινίς διευθυντής (1964)

 


  Είναι τόσες πολλές οι ταινίες που θέλω να δω (και βιβλία που θέλω να διαβάσω), όμως η ζωή είναι τόσο λίγη, ιδιαίτερα όταν πλησιάζεις αρκετά το προσδόκιμο ζωής. Θα ήθελα πολύ να ξανάβλεπα τις ελληνικές κωμωδίες που είδα τη δεκαετία του ’60 στο σινε-Αστέρια, τον θερινό κινηματογράφο του χωριού μου, όμως αυτό είναι εδώ και χρόνια πολυτέλεια. Καθώς όμως έπεσα τυχαία, σερφάροντας στο facebook, σε video από την ταινία «Δεσποινίς διευθυντής» και γέλασα πολύ, είπα ότι θα την ξαναδώ.

  Και δεν απογοητεύτηκα.

  Μου άρεσε πάρα πολύ.

  Τον αγαπά, την αγαπά, όμως άντε να τα βρουν. Είναι στη μέση και μια άλλη γυναίκα. Υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Φυσικά το έργο τελειώνει με happy end.

  Πολύ καλοί η Καρέζη, ο Παπαγιανόπουλος (πατέρας), ο Αλεξανδράκης, η ξαδέλφη της Καρέζη Λίλη Παπαγιάννη, (η συγχωρεμένη Κατερίνα Γώγου είναι σε μικρό ρόλο) όμως την παράσταση την κλέβει ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ο «ναυαρχούκος». Ακόμη θυμάμαι την ατάκα του «Συκοφαντίες του κίτρινου τύπου», σαν απάντηση στην ερώτηση του Παπαγιανόπουλου «Εσείς δεν σκαρώσατε το πλοίο στον ισθμό της Κορίνθου;», για να ακούσουμε αργότερα και το «ου παντός πλειν ες Κόρινθον».

  Την ιστορία για το πώς προήλθε η φράση μας την είπε ο συγχωρεμένος ο Ιάσων Ευαγγέλου, που για ένα διάστημα ήμουν τακτικός θαμώνας στο φιλολογικό του καφενείο, νομίζω ήταν κάθε Πέμπτη. Επειδή δεν θυμόμουνα το όνομά της είπα να το ψάξω στο ChatGTP.

  Τελικά ο Ιάσων ήταν καλύτερα ενημερωμένος.

  Σε άλλη ερώτηση όμως το ChatGTP μου είπε το όνομά της: Λαΐς.

  Ίσως η πιο διάσημη εταίρα της αρχαιότητας.

  Είχε, όπως ήταν φυσικό, υψηλή ταρίφα.

  Κάποιος, μαγεμένος από όσα είχε ακούσει για αυτήν, ξεκίνησε για την Κόρινθο να την επισκεφθεί. Στα μισά όμως της διαδρομής μετάνιωσε, του φάνηκαν πολλά τα λεφτά, και γύρισε πίσω.

  Κάποιος φίλος του το σχολίασε: Ου παντός πλειν ες Κόρινθον. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει στην Κόρινθο, γνωστό με τη μεταφορική σημασία, δεν μπορούν όλοι να γευτούν κάποιες εξαιρετικές απολαύσεις.

  7,7 η βαθμολογία της στο IMDb, εγώ έβαλα 8.

No comments: