Book review, movie criticism

Monday, June 18, 2018

Babak Najafi, Sebbe (2010)




  Είδαμε την ταινία «Proud Mary», μας άρεσε, και είπαμε να δούμε και άλλες ταινίες του ιρανοσουηδιού Babak Najafi. Η «Sebbe» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.
  Ο δεκαπεντάχρονος Σέμπε, υποκοριστικό του Σεμπάστιαν, ζει με τη μητέρα του. Ο πατέρας του έχει πεθάνει. Τα βολεύουν πολύ δύσκολα οικονομικά. Στο σχολείο αντιμετωπίζει το bullying των συμμαθητών του. Με τη μητέρα του οι σχέσεις κάποιες φορές είναι τεταμένες.
  Ένα τζάκετ που το έκλεψε η μητέρα του για να του το κάνει δώρο λέγοντάς του ότι το αγόρασε θα πυροδοτήσει την εξέλιξη της ιστορίας. Ο ιδιοκτήτης του θα το ανακαλύψει, θα τον κατηγορήσει, θα πειστεί τελικά ότι είναι κλεμμένο, και αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους της σχέσης του με τη μητέρα του.
  Πιο πριν τον είχαμε δει να παρακολουθεί τις ανατινάξεις σε κάποιο εργοτάξιο. Ήμασταν σίγουροι ότι αυτό λειτουργούσε ως προσήμανση. Και πράγματι, θα πάει στο εργοτάξιο και θα κλέψει δυναμίτες. Θα τους ζωστεί και θα πάει στην τάξη του, με σκοπό να ανατιναχτεί σαν ισλαμιστής μάρτυρας. Οι συμμαθητές του τον κοιτάζουν παγωμένοι.
  Και το σασπένς εντείνεται. Τελικά θα έχουμε τραγωδία;
  Όχι, το τέλος θα είναι δράμα. Θα κυλίσει από τα χέρια του ο μηχανισμός. Προφανώς τώρα πια δεν προλαβαίνει. Ίσως και να το έχει μετανιώσει.
  Το βάζει στα πόδια. Στο σπίτι η μητέρα του τού λέει ότι δεν μπορεί πια να τον φροντίζει, εξάλλου δεν τον ήθελε ποτέ, και παρόλα αυτά προσπάθησε να του προσφέρει όσο μπορούσε. Θα τον δώσει κάπου.
  Στην τελευταία σκηνή τον βλέπουμε στη θέση του συνοδηγού ενός φορτηγού. Είχε επιχειρήσει ξανά να φύγει, όμως σχεδόν αμέσως επέστρεψε. Τώρα η φυγή του είναι οριστική.
  Σε δικό του σενάριο, η ταινία αυτή μου άρεσε περισσότερο από την «Proud Mary», η οποία είναι βασικά crime (και action και thriller κατά το IMDb), αν και εγώ είδα το drama να ξεχωρίζει πολύ χαρακτηριστικά.     


No comments: