Book review, movie criticism

Friday, June 15, 2018

Robert van Ackeren, Die flambierte Frau (Η γυναίκα καίγεται, 1983)


Robert van Ackeren, Die flambierte Frau (Η γυναίκα καίγεται, 1983)


  Αναφέρθηκα ακόμη μια φορά στη «Γυναίκα που καίγεται» γράφοντας για την ταινία «The cakemaker» που θα προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη, και με έπιασε η επιθυμία να την ξαναδώ. Ευτυχώς υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.  
  Η Εύα παρατάει τον άντρα της καθώς την κατσαδιάζει συνέχεια, ήδη από την αρχή της ταινίας. Δουλεύει σαν πόρνη και ερωτεύεται έναν νεαρό, τον Κρις. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι και αυτός είναι πόρνη, αρσενική πόρνη, ζιγκολό. Συζούνε, και σε κάθε όροφο δέχεται καθένας τους πελάτες του. Κάποια στιγμή αρχίζουν να ζηλεύουν τους πελάτες. Περισσότερο αυτός. Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο όπου αυτή «βασανίζει» έναν πελάτη μαζοχιστή. Ο Κρις παρακολουθεί από τη μισάνοιχτη πόρτα, γεμάτος ζήλεια. Η Εύα ούτε καν αγγίζει τον πελάτη, όμως αυτός ξέρει ότι ο πελάτης επενδύει σεξουαλικά σ’ αυτήν. Επίσης υποπτεύεται ότι της αρέσει κιόλας.
  Της προτείνει να παντρευτούνε, να κάνουν παιδί. Αυτή θέλει να κάνει παιδί, αλλά της φαίνεται δύσκολος ένας τέτοιος γάμος με τη δουλειά που κάνει.
  Κάποια στιγμή αυτή, πιεσμένη, αποφασίζει να φύγει. Αυτός την σταματάει, την εκλιπαρεί να μη φύγει, την παρακαλεί αν φύγει να επιστρέψει, τέλος την ικετεύει για ένα φιλί, είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Αυτή πάει να φύγει, την κτυπάει, πέφτει κάτω, την περιχύνει με ένα ποτό και της βάζει φωτιά.
  Στην επόμενη σκηνή τη βλέπουμε σώα και αβλαβή, όμως το ειδύλλιο έχει πάρει τέλος.
  Είναι γνωστό ότι η ζήλεια θρέφει τον έρωτα, αλλά εδώ η ζήλεια είναι εντελώς ανορθόδοξη. Αυτό είναι που με εντυπωσίασε στην ταινία και γι’ αυτό αναφέρομαι συχνά σ’ αυτήν.
   

No comments: