Book review, movie criticism

Monday, June 4, 2018

Ρομάν Πολάνσκι, D’ après une histoire vraie (Μια αληθινή ιστορία 2017)


Ρομάν Πολάνσκι, D’ après une histoire vraie (Μια αληθινή ιστορία 2017)


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Έχουμε δει αρκετές ταινίες του Πολάνσκι αλλά παλιά, τότε που δεν είχαμε blog και δεν γράφαμε για ταινίες παρά μόνο για βιβλία. Επίσης είδαμε δυο ταινίες του σεναριογράφου της ταινίας, του Olivier Assayas, τη «Βοηθό» και τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», αλλά μόνο για την πρώτη γράψαμε, γιατί δεν είχαμε πάρει ακόμη ζεστά το θέμα με τον κινηματογράφο. Και οι δυο είναι σε δικό του σενάριο.
  Μια επιτυχημένη συγγραφέας κάνει τη γνωριμία με μια άγνωστη, μυστηριώδη γυναίκα. Αυτή της κολλάει. Θα την κάνει συγκάτοικό της κάποια στιγμή. Η σχέση αυτή θα αποβεί μοιραία.
 Πάλι θα κάνουμε μια υπερερμηνεία, βγάζοντας ένα δίδαγμα. Μην κάνετε εύκολα φιλίες, οι καινούριες φιλίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Έχουμε όλοι διαβάσει για διαδικτυακές φιλίες που είχαν άσχημη κατάληξη.
  Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι το να κάνεις εικασίες για τη συνέχεια της πλοκής είναι συχνά αναπόφευκτο, έχει τον πειρασμό που έχει ένα σταυρόλεξο, αλλά όμως μπορεί να σε παγιδεύσει και να σε απογοητεύσει όταν δεν μαντεύεις σωστά. Βέβαια μάντεψα σωστά πάνω στο γενικό σασπένς, αυτό που κυριαρχεί από την αρχή της πλοκής.
  Ακόμη συνειδητοποίησα ότι το στόρι το πιστώνεται ο σεναριογράφος, και ας το υπογράφει εδώ μαζί με τον σκηνοθέτη, και το ύφος ο σκηνοθέτης. Το σενάριο είναι η πλοκή, η σκηνοθεσία είναι το ύφος.
  Το σενάριο μου φάνηκε με αρκετές απιθανότητες και αρκετά σκοτεινό, ιδιαίτερα το τέλος. Το σενάριο λοιπόν μπορεί να πιστωθεί αλλά και να χρεωθεί, ανάλογα, στον σεναριογράφο· που και εδώ έχει ένα πρωταγωνιστικό γυναικείο duo, όπως και στα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», από όσο το θυμάμαι, ενώ στη «Βοηθό» έχουμε ένα γυναικείο σόλο.
  Μεγάλος σκηνοθέτης ο Πολάνσκι, το ύφος μας αποζημείωσε για το σενάριο, δεν την βαρέθηκα την ταινία.

No comments: