Book review, movie criticism

Thursday, June 28, 2018

Aitor Arregi, Jon Garaño, Handia (Giant, Ο γίγαντας) 2017


Aitor Arregi, Jon Garaño, Handia (Giant, Ο γίγαντας) 2017


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Βασκική ταινία, βασίζεται στη ζωή του Miguel Joaquin Eleizegui Arteaga (1816-1861) ο οποίος υπέφερε από γιγαντισμό και ήταν γνωστός σαν «Ο γίγαντας του Άλτζο».
  Τι είναι γιγαντισμός;
  Είναι μια παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε υπερπαραγωγή της αναπτυξιακής ορμόνης. Άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και τα 2.70 μέτρα.
  Οι καρλιστές καταφθάνουν στο φτωχόσπιτο όπου ζουν ο Μαρτίν και ο Χοακίν. Θέλουν να στρατολογήσουν τα δυο αδέλφια. Ο πατέρας τους εκλιπαρεί, ποιος θα καλλιεργεί τα χωράφια; Εν τάξει, θα πάρουμε τον ένα από τους δυο, διάλεξε.
  Και διαλέγει τον Μαρτίν.
  Και θυμήθηκα την ταινία «Aftershock» του Feng Xiaogang. Εδώ η μητέρα έπρεπε να διαλέξει ποιο από τα δίδυμα να σώσουν τα συνεργεία διάσωσης, που είχαν καταπλακωθεί από το σεισμό.
  Οι καρλιστές νικιούνται, ο πόλεμος τελειώνει.
  Υπάρχει μια ιστορία αγάπης, πράγμα που τον κάνει να καθυστερήσει την επιστροφή του στο σπίτι. Γυρνώντας βλέπει τον αδελφό του να έχει γίνει σωστός γίγαντας. Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας τους κάνουν αν δεχθούν την πρόταση κάποιου ιμπρεσάριου, να τον παρουσιάζουν ως αξιοθέατο.
  Και γυρίζουν μ’ αυτό τον τρόπο την Ευρώπη μαζεύοντας χρήματα.
  Η ταινία μου έφερε πάλι στο νου μια άλλη ταινία, την «Μαύρη Αφροδίτη» του Abdellatif Kechiche, που αναφέρεται και αυτή στην πραγματική ιστορία μιας μαύρης με τεράστιους γλουτούς την οποία παρουσίαζαν ως αξιοθέατο.
  Μου άρεσε η ταινία, πιστεύω να αρέσει και σε σας. Είναι πολυβραβευμένη εξάλλου.  

No comments: