Book review, movie criticism

Sunday, June 17, 2018

Ben Lewin, Please stand by (2017)


Ben Lewin, Please stand by (2017)


  Η Wendy είναι μια αυτιστική κοπέλα και ζει υπό την επιτήρηση μιας ψυχολόγου σε ένα όχι ακριβώς ίδρυμα, αλλά κάτι σαν πολύ μεγάλο διαμέρισμα με πολλά υπνοδωμάτια όπου φιλοξενούνται και άλλα άτομα. Είναι φαν της σειράς Star Trek. Όταν προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός για συγγραφή σεναρίου αποφασίζει να συμμετάσχει. Και πέφτει με τα μούτρα στη συγγραφή του.
  Είχα μια αμυδρή ιδέα για τον αυτισμό και έψαξα στην βικιπαίδεια. Είναι νευρολογικής και όχι ψυχολογικής φύσης, εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και δεν είναι θεραπεύσιμος. Μειώνονται όμως τα συμπτώματα μέσω της ειδικής αγωγής.
  Η Wendy κρατάει σημειωματάριο όπου σημειώνει τι πρέπει να κάνει κάθε μέρα. Δεν έχει ακριβή αντίληψη της αξίας των χρημάτων, και ένας πωλητής είναι έτοιμος να την ξεγελάσει, όμως παρεμβαίνει η επόμενη πελάτισσα στο ταμείο και του βάζει τις φωνές.
  Πότε γίνεται αυτό;
  Όταν το σκάει από το σαν-ίδρυμα χώρο που βρίσκεται για να πάει στο Los Angeles να παραδώσει το σενάριό της. Και η ταινία εξελίσσεται σε ένα road movie.
  Δεν είναι εύκολη η διαδρομή για μια αυτιστική κοπέλα. Θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες στο δρόμο της, με τη μεγαλύτερη ίσως όταν της κλέβουν τα χρήματα και όταν προσπαθεί να το σκάσει από τους αστυνομικούς που έχουν ενημερωθεί για την εξαφάνισή της. Στο κατόπιν της είναι η αδελφή της και η ψυχολόγος που την επιτηρεί.
  Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα κατάφερνε να παραδώσει το σενάριό της στο τσακ, όπως συμβαίνει σε όλες της ταινίες που έχουν σαν μοτίβο την έγκαιρη επίτευξη ενός στόχου: ο ερωτευμένος να προλάβει την αγαπημένη του πριν φύγει το αεροπλάνο, ο ήρωας να απασφαλίσει την βόμβα πριν εκραγεί, κ.λπ. Όμως έπεσα έξω πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε το βραβείο, που συνοδευόταν από ένα σημαντικό ποσό. Το ήθελε η Wendy για να μην επιβαρύνει οικονομικά την αδελφή της με τα νοσήλιά της.
  Όμως πέτυχε κάτι καλύτερο.
  Η χωρισμένη μητέρα τους πέθανε νωρίς και η αδελφή της είχε αναλάβει τη φροντίδα της, αλλά όταν όμως παντρεύτηκε και έμεινε έγκυος, φοβόταν μήπως η αδελφή της κάνει κακό στο μωρό. Όμως όλη αυτή ο οδύσσειά της απόδειξε ότι ήταν αρκετά ικανή, και ότι δεν έπρεπε να φοβάται κάτι τέτοιο. Έτσι την πήρε πίσω σπίτι τους. Στην τελευταία σκηνή βλέπουμε την Wendy να κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της αδελφής της.
  Ούτε κατά διάνοια κωμωδία όπως γράφει το IMDb, όμως πάρα πολύ συγκινητικό drama, με εξαιρετική ερμηνεία από την Dakota Fanning, που από την Πέμπτη, οπότε και θα αναρτήσουμε, θα προβάλλεται στους κινηματογράφους η επόμενη ταινία της «Oceans 8».  

No comments: