Book review, movie criticism

Monday, February 26, 2024

Dziga Vertov (Дзига Вертов), Εμπρός, σοβιέτ (шагай, совет, 1926)

 

Dziga Vertov (Дзига Вертов), Εμπρός, σοβιέτ (шагай, совет, 1926)

 


  Θα προβληθεί αύριο Τρίτη στις 17.00 στο Στούντιο, για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

  Να παραθέσω πρώτα το ενημερωτικό σημείωμα που μου εστάλη.

 “Το «Εμπρός, Σοβιέτ!» ξεκίνησε ως παραγγελία του Σοβιέτ της Μόσχας, με στόχο να

προπαγανδίσει την δουλειά της ανασυγκρότησης των υποδομών της πόλης, οι οποίες υπέστησαν ολοκληρωτική ή μερική καταστροφή, από την Επανάσταση και τον εμφύλιο.

  Αφορμή, ήταν οι επερχόμενες εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ. Όμως, στα χέρια του «δαιμονικού» Βέρτοφ, άφησε πίσω της οτιδήποτε ξέρουμε ή φανταζόμαστε ως σύμβαση εντός μιας παραγγελίας και πέρασε στην πλευρά του κλασικού!

  Αυτό το εκπληκτικό «πανόραμα» της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μέσα από τις στάχτες του εμφυλίου που ακολούθησε την Επανάσταση του Οχτώβρη, αυτό το ανεπανάληπτο «δοκίμιο» για την μετατροπή του ντοκιμαντέρ σε αυτόνομο κινηματογραφικό είδος, με τους δικούς του κώδικες και αναφορές που ξεπερνούν και αφήνουν πίσω τους τις απλές ταινίες επικαίρων”.

  Η ταινία αποτελείται από πλάνα που αναφέρονται σ’ αυτή την ανασυγκρότηση. Οι μεσότιτλοι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τίτλους των πλάνων αυτών. Έχουμε για παράδειγμα «Το σοβιέτ φροντίζει για την εκπαίδευση των εργατών», «Ενάντια στη σπέκουλα και την εκμετάλλευση», «Φροντίζουμε για τα παιδιά από τη μήτρα της μητέρας», «Σχολεία», «Τεχνική εκπαίδευση», κ.λπ.

  Ο αντικληρικαλισμός του Βερτόφ φαίνεται σε κάποια πλάνα, με τους μεσότιτλους «Πού πάνε τόσο γρήγορα;» (η κάμερα σε αξελερέ), «Στη εκκλησία μήπως;», «Ή σε νυκτερινό σχολείο;».

  Στο ωριαίο περίπου φιλμ που τα πλάνα σπάνια κρατάνε μισό λεπτό, ο Βερτόφ παρουσιάζει σε πάρα πολλούς τομείς τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, που μόλις πρόσφατα νίκησε τους αντεπαναστάτες.

  Θα μείνω σε ένα μεσότιτλο: «Φροντίδα για τους άστεγους».

  Οι άστεγοι είναι ένα θέμα που με συγκινεί, καθώς είχα φίλο άστεγο που έμενε στο δωμάτιο ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου, στο Μεταξουργείο, κοντά στο Piccolino á café. Πέρασε ένα φοβερό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν είναι εδώ ο χώρος να το αφηγηθώ.

  Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα για την ανακούφιση των πιο εξαθλιωμένων συμπολιτών μας, που δεν είναι άλλοι από τους άστεγους. Δεν είναι πολλοί, δεν θα μειωθεί ιδιαίτερα η πίττα των υπόλοιπων.

 

No comments: