Book review, movie criticism

Tuesday, February 20, 2024

Negar Azarbayjani, Season of Narges (2017)

 

Negar Azarbayjani, Season of Narges (2017)

 


  Η «Εποχή της Ναργκές» είναι η δεύτερη ταινία της Νεγκάρ Αζαρμπαϊτζανί. Η προηγούμενή της ήταν η «Κοιτάζοντας τους καθρέφτες» (2011).

  Θεματικά, η σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα θέμα αρκετά σημαντικό: τη δωρεάν οργάνων. Το ίδιο θέμα έχει και ο Kianoush Ayari στην ταινία του «To be or not to be» (1998).

  Σεναριακά, δίνει τρεις ιστορίες που κάποια στιγμή συμπλέκονται. Αυτό που τις συνδέει είναι ότι δυο γυναίκες έχουν δυο όργανα της Ναργκές, η οποία πέθανε. Η μια έχει την καρδιά της. Θα ερωτευθεί τον νεαρό του οποίου υπήρξε αρραβωνιαστικιά. Η άλλη έχει το συκώτι της.

  Στις δυο απ’ αυτές βλέπουμε δυο γυναίκες ταξιτζούδες.

  Η μια ταξιτζού θα μεταφέρει μια κοπέλα που είναι ανήσυχη, η φίλη της θέλει να αυτοκτονήσει. Την πηγαίνει στο σπίτι των γονιών της, την πηγαίνει στο νεκροταφείο που είναι θαμμένο το μωρό της. Νιώθει ενοχές γιατί την πήρε ο ύπνος και όταν ξύπνησε το είδε νεκρό, και γι’ αυτό έχει αυτοκτονικές τάσεις.

  Θα την συναντήσουν. Όχι, δεν σκοπεύει τώρα να αυτοκτονήσει, ανακάλυψε ότι είναι έγκυος.

  Η άλλη ταξιτζού μεταφέρει τον διάσημο ηθοποιό της τηλεόρασης, που όλοι του ζητούν αυτόγραφα. Εκνευρίζεται. Καλός άνθρωπος, έχει βοηθήσει ένα αγοράκι καθώς και την ταξιτζού που είχε ένα τροχαίο.

  Μου άρεσε πολύ η ταινία παρά την κάποια αφηγηματική της ασάφεια. Δεν είναι εύκολο να συνδέσεις τρεις ιστορίες μόλις στο τέλος. Αυτό το πήδημα από τη μια στην άλλη κάνει τον θεατή να χάνει τη συνέχεια, να ξεχνάει πράγματα. Να ήταν άραγε αυτός ο λόγος που η βαθμολογία της στο IMDb είναι μόλις 5,8, σε αντίθεση με το «Facing mirrors» που είναι 7,1;

  Να πούμε ότι, όπως και το «Facing mirrors», είχε αρκετές πινελιές χιούμορ.

No comments: