Book review, movie criticism

Thursday, February 22, 2024

Guy Green, O τυφλός Άγγελος (Α patch of blue, 1965)

 

Guy Green, O τυφλός Άγγελος (Α patch of blue, 1965)

 


  Ο «Τυφλός Άγγελος» είναι μια ταινία ενάντια στον ρατσισμό.

  Θα προβληθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) στις 19:15, με ελεύθερη είσοδο.

  Η κοπέλα, δεκαοκτώ χρονών, είναι τυφλή από τα πέντε της χρόνια. Ένας καυγάς ανάμεσα στην μητέρα της και κάποιον γκόμενο στάθηκε η αιτία. Δεν θυμάται το πράσινο χρώμα, θυμάται μόνο το μπλε του ουρανού (εξ ου και ο πρωτότυπος τίτλος). Φτιάχνει χάντρες για να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα.

  Ζει με την μητέρα της και τον παππού της. Ο παππούς της είναι καλός αλλά μέθυσος. Η μητέρα της είναι χειρότερη από μητριά. Χωρίς μόρφωση, δεν έχει ακούσει για την γραφή μπράιγ. Τη μαθαίνει από τον Σίντνεϊ Πουατιέ («To sir with love», όταν είναι ζεστό το σίδερο κολλά, θα την ξαναδώ, σίγουρα για τρίτη φορά), με τον οποίο συναντιούνται τυχαία σε ένα πάρκο, όπου την πηγαίνει ο παππούς της.

  Ο Πουατιέ νιώθει συμπόνια για την ταλαιπωρημένη κοπέλα, που εκτός από το ότι είναι τυφλή ζει σε μια εντελώς δυσλειτουργική οικογένεια. Θα της μάθει πράγματα.

  Η κοπέλα θα τον ερωτευτεί. Αυτός αισθάνεται μεγάλη τρυφερότητα για αυτή, και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τη βοηθήσει. Την ουσιαστική βοήθεια θα της την προσφέρει στο τέλος. Ποια είναι αυτή δεν θα το πω, δεν θα κάνω σπόιλερ. Σαν το Ποκοπίκο είμαι τάφος στα μυστικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η βικιπαίδεια είναι η πρώτη και καλύτερη σποϊλερτζού.

  θα παραθέσω δυο ενδιαφέρονται αποσπάσματα από το ενημερωτικό e-mail που μου εστάλη.

  «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές φιλιών των Sidney Poitier και Elizabeth Hartman (στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) κόπηκαν από την ταινία, όταν πρώτο-προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ...

  Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως «Negro History Week». Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», αγκαλιάζει τις κοινότητες των μαύρων σε όλο τον κόσμο, στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού».

  Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους

 

Κάντε join στο Facebook event ΕΔΩ

 

   

 

No comments: