Book review, movie criticism

Saturday, February 17, 2024

Giuliano Montaldo, Giordano Bruno (1973)

 

Giuliano Montaldo, Giordano Bruno (1973)

 


  Αύριο στις 18.00 στο Στούντιο, για τα 424 χρόνια από το θάνατο του Τζορντάνο Μπρούνο (1548-1600).

  Νομίζω ότι οι περισσότεροι ξέρουν αυτό που ξέρω κι εγώ: τον Τζορντάνο Μπρούνο τον έκαψαν επειδή υποστήριζε ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

  Υποθέτω ότι υπήρξαν κι άλλοι που υποστήριξαν την ηλιοκεντρική θεωρία, τους οποίους όμως δεν ξέρουμε, όπως οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι την εξέλιξη των ειδών την ανακάλυψε, ταυτόχρονα με τον Δαρβίνο, και ο Wallace.

  Θα αναφέρω αυτούς που ξέρω.

  Και πρώτα πρώτα τον Αρίσταρχο τον Σάμιο. Μετά, τον Κοπέρνικο. Ακολουθεί ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο που κάηκε στην πυρά για τις αιρετικές του απόψεις. Στη συνέχεια ο Γαλιλαίος ο οποίος κατηγορήθηκε ειδικά για την ηλιοκεντρική θεωρία του, που την απαρνήθηκε για να σώσει τη ζωή του.

  Και ο Τζορντάνο Μπρούνο απαρνήθηκε τις ιδέες του για τις οποίες τον κατηγορούσαν στη Βενετία, όπου κλήθηκε μπροστά στην τοπική ιερά εξέταση, όταν τον κατέδωσε ο ίδιος ο προστάτης του ο οποίος τον είχε καλέσει στη Βενετία. Όμως η Ρώμη πίεζε για την έκδοσή του για να δικαστεί εκεί. Πολλοί αντιτάχθηκαν στην έκδοσή του γιατί αυτό θα ήταν όνειδος για τη Βενετία, αλλά τελικά τον εξέδωσαν.

  Δεν θυμάμαι την ταινία, βιογραφική μιας πόρνης, έχω κάνει ανάρτηση αλλά πού να ψάχνω τώρα. Και αυτής την έκδοση ζήτησε η ιερά εξέταση της Ισπανίας, όμως συνάντησε σθεναρή άρνηση. Βλέπετε, αυτοί που θα αποφάσιζαν για την έκδοσή της ήταν πελάτες της.

  (Δεν άντεξα στον πειρασμό, την έψαξα, είναι η ταινία «Dangerous beauty»).

  Αξίζει να δείτε την ταινία για να συνειδητοποιήσετε τη ζημιά που έκανε η εκκλησία στην ελεύθερη σκέψη. Να μην ξεχνάμε και τις μάγισσες που κάηκαν στην πυρά.

  Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι στο ισλάμ, η ποινή, όχι μόνο για όποιον το εγκαταλείψει αλλά και για όποιον εκφράζει αμφιβολίες για διδαχές του κορανίου ή της σαρίας, είναι ο θάνατος.

  Εξαιρετικός στο ρόλο του ο αξέχαστος Τζιαν Μαρία Βολοντέ.  

No comments: