Book review, movie criticism

Tuesday, February 20, 2024

Negar Azarbayjani (1974 - )

 

Negar Azarbayjani (1974 - )

 


  Η Negar Azarbayjani γεννήθηκε το 1974. Έχει πτυχίο για τον κινηματογράφο από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και μεταπτυχιακό στις τέχνες των οπτικών μέσων από το κολλέγιο Έμερσον της Βοστώνης. Έχει παίξει σε τηλεοπτικές σειρές και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη. Επίσης έχει γυρίσει ταινίες μικρού μήκους και κινούμενων σχεδίων στις ΗΠΑ και στο Ιράν.

  Έχει σκηνοθετήσει δυο ταινίες μεγάλου μήκους, την «Κοιτάζοντας τους καθρέφτες» (2011) και την «Εποχή της Νάργκες» (2017).

  Κοινά χαρακτηριστικά τους:

  Και στις δυο βλέπουμε σαν θέμα δυο κοινωνικά θέματα. Στην πρώτη το θέμα της αποδοχής των transexuals, κυρίως από τους γονείς. Στη δεύτερη το θέμα της δωρεάς οργάνων.

  Και στις δυο βλέπουμε ιστορίες που συγκλίνουν. Στην πρώτη, δυο ιστορίες που συγκλίνουν αρκετά νωρίς στην ταινία. Στη δεύτερη, δυο ιστορίες που συγκλίνουν μόλις στο τέλος.

  Στην πρώτη βλέπουμε μια γυναίκα ταξιτζή, στη δεύτερη δύο. Σίγουρα το «Ten» (2002) και το «Ten on ten» (2004) του Αμπάς Κιαροσταμί, η πλοκή των οποίων διαδραματίζεται σε ένα αυτοκίνητο, δημιούργησαν παράδοση. 

  Και στις δυο ταινίες υπάρχουν πινελιές χιούμορ.

 

 

No comments: