Book review, movie criticism

Friday, February 2, 2024

Abolhassan Davoodi, Τρελό κάστρο (Crazy rook, 2015)

 

Abolhassan Davoodi, Τρελό κάστρο (Crazy rook, 2015)

 


  Αυτή την ώρα παίζεται στο Στούντιο, δωρεάν.

  Drama, mystery, thriller, χαρακτηρίζει την ταινία το IMDb, η οποία παρεμπιπτόντως έχει βαθμολογία 6,8.

  Είναι η τρίτη ή τέταρτη ταινία που βλέπω, στην οποία αφηγείται με voice over ένα από τα πρόσωπα της πλοκής, ενώ είναι νεκρός. Η πρώτη που θυμάμαι ήταν το «Τρομοκρατικό κτύπημα» της Γιασμίνα Χαντρά.

  Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και τέτοιες ομάδες στο facebook. Ξέρω ομάδες για γέλιο, για γνωριμίες, σινεφίλ, βιβλιόφιλους, αλλά ομάδες για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, συνήθως ορφανά, από δυο γονείς ή από ένα, πρώτη φορά ακούω.

  Μαζεύονται όλοι μαζί κατά διαστήματα στο μπαρ του πατέρα ενός τέτοιου ορφανού (από μητέρα εννοείται). Και κάποιο βράδυ πέντε άτομα αποφασίζουν να εκδράμουν. Είναι δυο παρέες, δυο άντρες και ένα ζευγάρι παντρεμένων με τη φίλη τους. Οι δυο άντρες είναι με μηχανή, θα πάνε με το αυτοκίνητο της φίλης.

  Η φίλη αυτή τους προσκαλεί σε μια περιπέτεια. Ποιος δεν φοβάται;

  Και αρχίζει η δράση.

  Πρώτη φορά βλέπω ταινία με τόσες αλλεπάλληλες ανατροπές. Το εφέ της έκπληξης είναι το καλύτερο στοιχείο της. Και βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, βλέπουμε σκηνές που διαδραματίζονται στον ίδιο χρόνο, με διαφορετικά πρόσωπα. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται η ανατροπή. Οι ψεύτικες εκδοχές παρουσιάζονται δραματοποιημένες. Για την πρώτη δεν το ξέρουμε, το μαθαίνουμε μετά.

  Και το δράμα;

  Δεν είναι πεντάρφανη η κοπέλα, η μητέρα της ζει. Είναι η αιτία που πέθανε ο πατέρας της, σε τροχαίο. Επίσης βιάστηκε από τον γκόμενο της μητέρας της, η οποία τον έστειλε στην κρεβατοκάμαρά της. Δεν θα της το συγχωρήσει ποτέ.

  Η σύζυγος θέλει να πάνε στην Αμερική για να γνωρίσει τη μητέρα της. Όμως ο πατέρας της της έκρυψε το φοβερό μυστικό για να μην την πληγώσει. Όταν πήγε στην Αμερική παντρεύτηκε μια μεγαλύτερή του κατά δεκαπέντε χρόνια, για να πάρει την πράσινη κάρτα. Αυτή έμεινε έγκυος. Της είπε να κρατήσει το παιδί. Δεν είχε αντίρρηση να ζήσει μαζί της, όμως αυτή τον χώρισε, οι γάμοι αυτοί ήταν γι’ αυτήν μια επιχείρηση.

  Ακούσαμε για ναρκωτικά, είδαμε και αρκετούς διαπληκτισμούς, κοινοί τόποι στις ιρανικές ταινίες.

  Τα ναρκωτικά ενδημούν στο Ιράν. Θυμάμαι μαθητής που διάβαζα στις εφημερίδες, κάθε δυο τρεις μέρες γινόταν και μια εκτέλεση εμπόρου ναρκωτικών. Αλλά και με το καινούριο θεοκρατικό καθεστώς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Είναι το κύριο θέμα της ταινίας του Saeed Roustaee «6.5 εκτός ελέγχου» (2019), που τελειώνει με την εκτέλεση ενός εμπόρου ναρκωτικών. Όσο για τους διαπληκτισμούς, βρίσκονται στην παράδοση των ταινιών luti, είδος που ήκμασε προεπαναστατικά, με τον ματσό ήρωα.

No comments: