Book review, movie criticism

Thursday, February 15, 2024

Majid Barzegar (1973 - )

 

Majid Barzegar (1973 - )

 


  Ο Majid Barzegar είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Το 1998 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Rainy Pictures. Γύρισε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

  Το θεματικό στίγμα του Barzegar είναι οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Στη μικρού μήκους «The old and doleful ballad of Asmars rainy afternoon» (1999) έχουμε τον βαριά άρρωστο, για τον οποίο ο γιατρός αποφαίνεται: –Γι’ αυτόν δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από τον θάνατο. Είναι πιο αδύνατος από τη ζωή. 

  Στο θέμα αυτό επιστρέφει με την ταινία του «Εκεί που πέφτει η βροχή» («The rain falls where it will», 2020). Η νοσοκόμα που είναι ειδική στο να απαλύνει τον πόνο εκείνων οι οποίοι βρίσκονται στα τελευταία τους, δεν διστάζει να προβεί σε ευθανασία όταν βλέπει ότι υποφέρουν αφόρητα. Όμως στο δεύτερο μισό της ταινίας προσπαθεί να εμποδίσει τα παιδιά του ηλικιωμένου που είναι σε κώμα από εγκεφαλικό να τον αποσυνδέσουν, όντας βέβαιη ότι θα ανακάμψει.

  Στο «Rainy seasons» (2010) βλέπουμε την θλίψη και την αγωνία του παιδιού από τον χωρισμό των γονιών του. Στον «Parviz» (2012) έχουμε τον ταλαίπωρο υπέρβαρο, που αντιμετωπίζει αλυσιδωτά προβλήματα όταν ο πατέρας του τον διώχνει από το σπίτι νοικιάζοντάς του ένα παλιόσπιτο, καθώς ετοιμάζεται να παντρευτεί. Όσο για τον «Πολύ συνηθισμένο πολίτη» (2015), ο γεροντοέρωτάς του θα του δημιουργήσει προβλήματα.  

No comments: