Book review, movie criticism

Friday, February 2, 2024

Joachim Lafosse, Continuer (2018)

 

Joachim Lafosse, Continuer (2018)

 


  H Σιμπίλ, μια διαζευγμένη μητέρα, παίρνει το γιο της τον Σάμιουελ, που λόγω μιας χειροδικίας σε ένα καθηγητή του κινδυνεύει να πάει σε αναμορφωτήριο, σε ένα μακρύ ταξίδι στο Κιργκιστάν. Πουλάει το σπίτι της γι’ αυτό το ταξίδι.

  Αγαπούσε κάποιον, αυτός πέθανε, θα ήθελε κι αυτή να πεθάνει. Γνώρισε τον πατέρα του και νόμισε ότι μ’ αυτόν θα ξέφευγε από την κατάθλιψή της. Γέννησε τον Σαμουέλ. Όμως κατάλαβε ότι άντρας αυτός δεν ήταν η λύση, και τους παράτησε. Αργότερα θα έλθει σε επαφή με το γιο της, και θα προσπαθήσει να συμφιλιωθεί μαζί του. Πολύ θα ήθελε τον Σάμιουελ να τον είχε κάνει μ’ αυτό τον πρώτο άντρα που αγάπησε.

  Με δυο άλογα θα κάνουν αυτό το ταξίδι. Θα αντιμετωπίσουν κινδύνους. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να τους πάρουν τα άλογα, όμως ο Σαμουέλ θα τους απειλήσει με ένα πιστόλι και θα φύγουν. Πέφτουν σε ένα βάλτο με τα άλογα και μόλις καταφέρνουν να μη βουλιάξουν.

  Συναντάνε όμως και ανθρώπους, γνωστούς της Σιμπίλ (Η μητέρα της ήταν ρωσίδα, θα ακούσουμε πολλές φορές ρώσικα), που θα τους φιλοξενήσουν και θα τους περιποιηθούν.

  Χορεύουν σε μια αίθουσα. Ο Σαμουέλ φεύγει για λίγο έξω. Γυρνώντας βλέπει τη μητέρα του να χορεύει αγκαλιασμένη με έναν νεαρό. Βγάζει το όπλο του και την απειλεί. Πουτάνα, της λέει.

  Το οιδιπόδειο πάντα καραδοκεί.

  Έζησα κι εγώ μια παρόμοια σκηνή ζήλειας. Η μητέρα μου χόρευε με κάποιον σε ένα αρραβώνα. Ένιωσα αναστατωμένος.

  Δεν έβγαλα πιστόλι γιατί δεν είχα.

  Εξάλλου ήμουν μόνο δέκα χρονών.

  Δεν πυροβολεί αλλά σηκώνεται και φεύγει. Η μητέρα του πανικόβλητη τον ακολουθεί. Τους βλέπουμε να τρέχουν με τα άλογα, η μητέρα του στο κατόπιν του.

  Θα πέσει από το άλογο. Ο γιος θα τρέξει να τη βοηθήσει.

  Θα τους δούμε στο τέλος να συνεχίζουν το ταξίδι τους.

  Την ταινία μου τη σύστησε ο φίλος μου ο Χρήστος. 5,7 η βαθμολογία της στο IMDb, δεν θα την έβλεπα αν δεν πρωταγωνιστούσε η όμορφη Βιργινί Εφιρά που πολύ μου αρέσει.

  Τελικά η ταινία δεν μου άρεσε. Το μόνο που μου άρεσε σ’ αυτήν ήταν η Εφιρά και η άγρια φύση. Αναρωτιέμαι αν το μυθιστόρημα του οποίου αποτελεί μεταφορά θα μου άρεσε.

No comments: