Book review, movie criticism

Friday, October 11, 2019

Elia Kazan, Viva Zapata (1952)


Elia Kazan, Viva Zapata (1952)


  Μετά το «Viva Villa» είπαμε να δούμε – για την ακρίβεια να ξαναδούμε, μια και δεν το θυμόμασταν – το «Viva Zapata».
  Δεν είναι μόνο ο Ελία Καζάν, είναι και ο Τζων Στάινμπεκ που έγραψε το σενάριο.
  Θρύλος και ο Ζαπάτα όπως και ο Βίλα. Αγράμματος και ο Ζαπάτα όπως και ο Βίλα, μόνο που αυτός έμαθε γράμματα -όχι στα γεράματα, δεν πρόλαβε να γεράσει, όπως και ο Βίλα. Του τα έμαθε η γυναίκα του.
  Αρχηγός των εξεγερμένων του Βορρά ο Βίλα, αρχηγός των εξεγερμένων του Νότου ο Ζαπάτα. Τελικά θα τον βγάλουν από τη μέση οι στρατηγοί, οι οποίοι κι αυτοί θα φαγωθούν μεταξύ τους. Όμως ο Obregón και ο Caranza που κυριάρχησαν αμέσως μετά στην πολιτική σκηνή δεν ήταν Χουέρτα, ο στρατηγός που πρόδωσε την επανάσταση. Ήταν επαναστάτες κι αυτοί, που φοβόντουσαν τον Ζαπάτα και τον Βίλα οι οποίοι ήσαν πιο ριζοσπαστικοί στις λαϊκές διεκδικήσεις και λαϊκά ινδάλματα. Ήταν οι πρωταγωνιστικές φιγούρες σε ένα σήριαλ που έβλεπα πριν 25 χρόνια, το οποίο όμως δεν κατάφερα να δω μέχρι τέλους. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την μεξικάνικη επανάσταση, η βικιπαίδεια δίνει αρκετές πληροφορίες.  
  Συμπέρασμα: η επανάσταση τρώει τα παιδιά της. Έγινε στη γαλλική επανάσταση, έγινε στην οκτωβριανή επανάσταση, έγινε στη μεξικάνικη επανάσταση, και βέβαια και στη δική μας.

No comments: