Book review, movie criticism

Thursday, October 3, 2019

Ioana Irucaru, Αμερικάνικο όνειρο (Luna de miere, 2018)


Ioana Irucaru, Αμερικάνικο όνειρο (Luna de miere, 2018)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Το πρόβλημα των λαθρομεταναστών το αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, αυτό είναι γνωστό. Η Αμερική έχει έντονο πρόβλημα με τους μεξικάνους, όμως αυτοί δεν θαλασσοπνίγονται όπως οι δικοί μας λαθρομετανάστες για να φτάσουν στη γη της επαγγελίας.
  Το αμερικάνικο όνειρο έχει περάσει από τους αμερικάνους στους λαθρομετανάστες. Ναι, ο ελληνικός τίτλος της ταινίας μου φαίνεται πιο εύστοχος από τον ρουμάνικο, «Μήνας του μέλιτος», ενώ τον αγγλικό, «Lemonade», λεμονάδα, δεν τον κατάλαβα.
  Η λαθρομετανάστευση δεν γίνεται μόνο με τη λαθραία διείσδυση στην ξένη χώρα, γίνεται και με άλλους τρόπους. Κάποιοι «λαϊκοί καλλιτέχνες» από την πρώην ΕΣΣΔ που πήγαν για παραστάσεις στη Δύση δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Βέβαια η Δύση, τρίβοντας τα χέρια της, τους έδωσε πολιτικό άσυλο, και αργότερα υπηκοότητα. Όμως σήμερα, όταν λήξει η βίζα σου την οποία, με κάποιο τρόπο, κατάφερες να αποκτήσεις, έχεις πρόβλημα. Η Μάρα, μια νεαρή ρουμάνα νοσοκόμα με ένα εννιάχρονο γιο, ήλθε στις ΗΠΑ για ένα εξάμηνο, για κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όμως ήθελε να παραμείνει. Τι τρόπο θα έβρισκε;
  Της ήλθε ουρανοκατέβατος. Περιποιόταν ένα τραυματία από εργατικό ατύχημα, κόλλησαν, παντρεύτηκαν. Ο «μήνας του μέλιτός» τους, κατ’ ευφημισμό βέβαια, άρχισε λίγο πριν την εκπνοή της βίζας. Κάνουν σχέδια για το μέλλον. Όμως πρέπει να πείσουν και την υπηρεσία μετανάστευσης ότι ο γάμος δεν ήταν λευκός, με στόχο την παραμονή της στην Αμερική. Η πράσινη κάρτα για την οποία είχε κάνει αίτηση σίγουρα δεν θα ερχόταν έγκαιρα, ο γάμος την έσωζε από την απέλαση.
  Αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, όπως όταν αναγκάστηκε να παρατήσει για λίγο το γιο της μόνο στο σπίτι και το πήρε χαμπάρι κάποια αμερικάνικη υπηρεσία. Το πρόβλημα αυτό το πραγματεύθηκε ο Ken Loach στην εξαιρετική ταινία του «Lady bird, lady bird».
  Όμως το μεγάλο της πρόβλημα υπήρξε άλλο: ο αρμόδιος της υπηρεσίας μεταναστεύσεων προσπάθησε να την εκμεταλλευθεί σεξουαλικά. Αυτό πυροδότησε μια σειρά γεγονότα.
  Η σεξουαλική εκμετάλλευση σαν μέσο εκβιασμού ή σαν επιβολή μιας εξουσίας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, πρόσφατα άκουσα μια ανάλογη περίπτωση από μια δικαστίνα.
  Πολύ καλή ταινία, σας τη συνιστώ. Μου άρεσε ιδιαίτερα η ερμηνεία της Mãlina Manovici.
 

No comments: