Book review, movie criticism

Monday, October 28, 2019

Μιχαήλ Ρομ, Ο Λένιν το 1918 (Ленин в 1918 году, 1939)


Μιχαήλ Ρομ, Ο Λένιν το 1918 (Ленин в 1918 году, 1939)

Πάλι λάθος, δικό μου. Η προβολή θα γίνει τελικά στις 7-11-2019. Δεν θα ξανακάνω κοινοποίηση 
Τελικά από σήμερα 31-10-2019 στους κινηματογράφους.
  Έκανα λάθος. Νόμιζα ότι μετά τον «Λένιν τον Οκτώβρη» θα προβαλλόταν στο Στούντιο η ταινία «Ο Λένιν το 1919». Έτσι κι αλλιώς θα την έβλεπα. Αναρτώ τώρα. Υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.
  Δυο χρόνια μετά την ταινία «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» ο Μιχαήλ Ρομ γύρισε την ταινία «Ο Λένιν το 1918». Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μπολσεβίκοι αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας. Βασικό ήταν ο εφοδιασμός των πόλεων με τρόφιμα. Οι νεκροί από την πείνα ήσαν θέμα που δεν κρύβεται στην ταινία. Ένα κοριτσάκι μας λέει ότι έχασε τη μητέρα του από την πείνα. Οι αντεπαναστάτες, οι λεγόμενοι λευκοί, συνασπισμός από πρώην συντρόφους στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μέχρι τους νοσταλγούς του τσαρισμού, ήταν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα.
  Από τα κορυφαία επεισόδια εδώ υπήρξε μια σχεδιαζόμενη εισβολή στο Κρεμλίνο. Δωροδοκήθηκε ο αρχηγός της φρουράς να ανοίξει τις πύλες, όμως ο ίδιος ήταν πιστός μπολσεβίκος και τους την έστησαν. Αλλά το κορυφαίο βέβαια ήταν η απόπειρα κατά του Λένιν. Σώθηκε μεν αλλά οι δυο σφαίρες τις οποίες δέχτηκε έμειναν μέσα του, ήταν επικίνδυνο να αφαιρεθούν. Ο τραυματισμός του αυτός σίγουρα συντέλεσε στον πρόωρο θάνατό του. Το τμήμα που περιγράφει τη νοσηλεία του είναι γεμάτο χιουμοριστικά επεισόδια, σε αντίθεση με την ταινία «Ο Λένιν τον Οκτώβρη», της οποίας το τέλος είναι η επική κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων.
  Στο τέλος δείχνεται επίσης ένα σύντομο επεισόδιο που μας άρεσε πολύ για τη λήψη του. Με κοντρ-μπλοζέ φιλμάρονται τα άλογα να πηδούν ένα τοίχο, στην επέλαση του ιππικού των μπολσεβίκων για την ανακατάληψη μιας πόλης που κατείχαν οι λευκοί.
  Και αυτή η ταινία μας άρεσε πάρα πολύ. Να είναι καλά το youtube στο οποίο υπάρχουν και οι δυο, αλλά ενώ την πρώτη τη βρήκα με αγγλικούς υπότιτλους, τη δεύτερη τη βρήκα μόνο με ισπανικούς. Έτσι κι αλλιώς, μια και προβάλλονται σε επανέκδοση, δεν επρόκειτο να σας παραθέσω τους συνδέσμους, όπως κάνω με τις ταινίες που δεν είναι σε επανέκδοση, όπως π.χ. με τις ταινίες του Μιτζόγκουτσι και του Όζου. 

No comments: