Book review, movie criticism

Friday, October 25, 2019

Valery Todorovsky, The country of the deaf (Страна глухих, 1998)


Valery Todorovsky, The country of the deaf (Страна глухих, 1998)


  «Η χώρα των κουφών» είναι η πρώτη ταινία της Τσουλπάν Χαμάτοβα, της Λάρας στο ρώσικο σήριαλ.
  Ο φίλος της είναι αδιόρθωτος τζογαδόρος. Χρεώνεται για τον τζόγο. Δεν έχει να πληρώσει. Θα τον καθαρίσουν. Πού να βρει χρήματα; Υπόσχεται να τα φέρει σε δυο ώρες. Ο δανειστής κρατάει για εγγύηση την Τσουλπάν. Ευτυχώς που της έκοψε ότι φίλος της δεν επρόκειτο να γυρίσει, πού να βρει τόσα λεφτά σε ένα δίωρο, και μόλις βρίσκει την ευκαιρία το σκάει. Πού να γυρίσει όμως σπίτι, που το ξέρει ο δανειστής.
  Πέφτει πάνω στην κουφή. Την φιλοξενεί. Από και εκεί ύστερα η ταινία γίνεται ένα γυναικείο ντούο.
  Πρέπει να βρουν λεφτά. Πώς όμως; Η κουφή υποκύπτει στην πορνεία, την συμβουλεύει να υποκύψει και αυτή. Δοκιμάζει. Δεν τα καταφέρνει. Ο παρ’ ολίγον πελάτης εκτιμά την τιμιότητά της. Κωφάλαλος, θα την προσλάβει να γίνει το αυτί του. Έχει μάθει από τη φίλη της την γλώσσα των κωφαλάλων, θα παριστάνει την κουφή. Στις επαφές του, αν κάτι της καθίσει άσχημα από τις κουβέντες με αυτούς με τους οποίους συναλλάσσεται, θα φέρει το χέρι της στο αυτί της.
  Βγάζει να πληρώσει για το εμπόρευμα, ναρκωτικά. Αυτοί έχουν σκοπό να τον σκοτώσουν και να πάρουν τα λεφτά. Βλέπει την Τσαλπάν να φέρει την παλάμη της στο αυτί της σιγά σιγά. Αντί να βγάλει την επόμενη δεσμίδα από την τσάντα του βγάζει το πιστόλι και πυροβολεί τον απέναντί του, που και αυτός είχε βγάλει το πιστόλι του αλλά ήλθε δεύτερος.
  Τις συλλαμβάνει ο δανειστής του φίλου της. Τον παρακαλεί να πάνε στο αφεντικό της, θα της δώσει τα λεφτά. Πηγαίνουν. Πάρα πολλά τα λεφτά, δεν τα έχει πάνω του. Πάνε να τα πάρουν από το σπίτι του. Πριν φτάσουν, αυτός και οι φρουροί του τραβάνε τα όπλα και τον σκοτώνουν μαζί με τους συνοδούς του.
  Οι δυο φίλες το σκάνε από τη συμπλοκή. Σε ένα μακρύ τελευταίο πλάνο (έχουμε δει κάμποσα τέτοια μακρά τελευταία πλάνα σε ταινίες) βλέπουμε τις δυο φίλες να απομακρύνονται. Αυτό το μακρύ πλάνο λειτουργεί σαν μια ανάσα από την ένταση της σκηνής που προηγήθηκε.
  Εξαιρετική ταινία, βραβευμένη, μ’ αυτήν έγινε γνωστός ο σκηνοθέτης.

No comments: