Book review, movie criticism

Wednesday, October 23, 2019

Ognjen Glavonic, The load (Teret, 2018)


Ognjen Glavonic, The load (Teret, 2018)


  Ταινία road movie, κάπως αλλιώτικη από τις άλλες το "Φορτίο".
  Ο Vlada δουλεύει φορτηγατζής. Πληρώνεται καλά για να μεταφέρει ένα μυστηριώδες φορτίο από το Κόσοβο στο Βελιγράδι. Περνάει μέσα από περιοχές που βομβαρδίζονται από το ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που καλοπληρώνεται γι’ αυτή του την αποστολή.
  Θα συναντήσει δυσκολίες στο δρόμο. Κάποια στιγμή που ο κεντρικός δρόμος έχει φρακάρει από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο και έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, θα αναγκαστεί να κάνει παράκαμψη από επαρχιακούς δρόμους. Θα αρνηθεί αρχικά να πάρει μαζί του ένα νεαρό που του κάνει ωτοστόπ, αλλά μετά θα υποχωρήσει. Θα έχει παρέα για ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού του. Όμως ο νεαρός τον εγκαταλείπει κάποια στιγμή.
  Και οι δυο κουβαλάνε όνειρα. Ο Vlada θέλει να βρει μια καλύτερη δουλειά. Μόλις δυο βδομάδες είναι που κάνει τον φορτηγατζή γιατί είναι καλοπληρωμένη δουλειά, αλλά δεν είναι η δουλειά που ονειρευόταν. Όσο για το νεαρό, αυτός θέλει να φύγει, να ξεφύγει. Θέλει να πάει στη Γερμανία. Τι θα κάνει εκεί; Φυσικά δεν ξέρει, όπως δεν ξέρει κανείς λαθρομετανάστης τι του επιφυλάσσει η τύχη στο μέρος που θα πάει.
  Μουντά χρώματα, μουντές ζωές, βλέπουμε τον Βλάντα πάντα συλλογισμένο. Είναι το συναισθηματικό στίγμα της Σερβίας εκείνης της εποχής.
 

No comments: