Book review, movie criticism

Wednesday, October 2, 2019

Gurinder Chadha, Blinded by the light (2018)


Gurinder Chadha, Blinded by the light (2018)


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.
   Το στόρι, παρόλο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία (στο τέλος βλέπουμε φωτογραφίες των αληθινών προσώπων) μου φαίνεται περισσότερο σαν πρόσχημα για να αναδειχθεί ο Bruce Springsteen, του οποίου ακούμε ένα σωρό τραγούδια στην ταινία, η οποία συχνά παίρνει τη μορφή του musical.
  O Bruce με τα τραγούδια του έχει επηρεάσει φοβερά τον νεαρό Πακιστανό, δεύτερης γενιάς μετανάστη στην Αγγλία. Γράφει και ο ίδιος τραγούδια, ενώ το όνειρό του είναι να γίνει συγγραφέας. Είναι ταλαντούχος, φαίνεται ότι θα το πραγματοποιήσει τελικά. Μεγάλος συμπαραστάτης του η φιλενάδα του και προπαντός η καθηγήτριά του, που τον εμψυχώνει αδιάκοπα.
  Το θέμα του ρατσισμού και το θέμα του χάσματος των γενεών, προπαντός σε μια οικογένεια μουσουλμάνων, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των νεοναζί ενώ ο πατέρας του, πατριάρχης όπως κάθε μουσουλμάνος στην οικογένειά του, δεν τον καταλαβαίνει καθόλου. Έρχεται σε φοβερή σύγκρουση μαζί του. Την κόρη του την παντρεύει με κάποιον με τον οποίο ειδώθηκαν για πρώτη φορά στο γάμο, κατά τη μουσουλμανική πρακτική. Τέτοιο γάμο ετοιμάζει και για το γιο του. Ακόμη, δουλεύουν σαν τα σκυλιά για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του γάμου της, καθώς πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φανταχτερός (τι θα πει ο κόσμος). Έχω διαβάσει ότι πολλές μουσουλμανικές οικογένειες έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας τέτοιων γάμων.
  Η Gurinder Chadha, γεννημένη στη Κένυα με ινδική καταγωγή που μετανάστευσε νωρίς στην Αγγλία, εκδραματίζει προφανώς δικά της προβλήματα μέσα από την ταινία της. Τα βλέπει όμως αισιόδοξα, με το χάπι εντ να υποβάλλει την αίσθηση στους θεατές ότι τα προβλήματα των μεταναστών μπορούν να λυθούν και οι ίδιοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
  Πολύ καλή ταινία, και εξαιρετικός ο Billy Barrat στο ρόλο του νεαρού Πακιστανού.   
    

No comments: