Book review, movie criticism

Tuesday, January 7, 2020

Hadi Hajaig, Blue iguana (2018)


Hadi Hajaig, Blue iguana (2018)


  Ο Έντι και ο Πωλ έχουν αποφυλακισθεί με parole (δεν ξέρω τον όρο στα ελληνικά, σημαίνει με την υπόσχεση ότι στο εξής θα είναι καλά παιδιά). Δεν τους συμφέρει να μπλέξουν πάλι σε παρανομίες. Δουλεύουν σε ένα εστιατόριο.
  Ο διάβολος έβαλε την ουρά του για να μπλέξουν πάλι. Μια δικηγόρος τους αναθέτει μια αποστολή, καλά λεφτά, φαινομενικά ακίνδυνη: να παραλάβουν μια τσάντα. Όμως για αυτή την τσάντα ενδιαφέρονται και άλλοι. Έτσι οι δυο φίλοι θα μπλεχτούν σε μια περιπέτεια, θα πέσουν πυροβολισμοί, θα υπάρξουν νεκροί (ευτυχώς όλοι οι νεκροί είναι κακοί), για να πλεχτεί στο τέλος ένα ειδύλλιο ανάμεσα στον Έντι και στη δικηγόρο.
  Μου τη σύστησε ο φίλος μου ο Πάτροκλος. Την είδα με δυσπιστία γιατί είχε χαμηλή βαθμολογία (5,5) αλλά επειδή έχω και άλλη φορά διαφωνήσει με τη γνώμη της πλειοψηφίας που βαθμολογεί στο IMDb είπα να τη δω. Εξάλλου η κωμωδία είναι το πιο αγαπημένο μου είδος, και μια αστυνομική ταινία την βλέπω πάντα ευχάριστα. Τελικά είδα ότι είναι μια ταινία που διαφέρει από τις συνηθισμένες του είδους. Το στυλ των κεντρικών χαρακτήρων, οι διάλογοι, η αποφυγή του ρεαλισμού των φονικών σκηνών με το να δίνονται σε slow motion, μου θύμιζαν περισσότερο ταινία cult – οι οποίες, παρεμπιπτόντως, σπάνια μου αρέσουν - παρά μια κλασική αστυνομική περιπέτεια. Η ταινία μου άρεσε, και ένας λόγος παραπάνω ήταν ή έξυπνη πλοκή της.
  Thanks Πάτροκλε, αλλά μην το παρακάνεις, με περιμένουν ένα σωρό ιρανικές και πρέπει να βρω χρόνο να τις δω. Να μη διαψεύσω τη φήμη μου ότι είμαι ο ειδικός στον ιρανικό κινηματογράφο.
  Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι αν ο σκηνοθέτης είναι ιρανικής καταγωγής. Με ενδιαφέρουν και οι Ιρανοί σκηνοθέτες της διασποράς. Έψαξα αλλά δεν βρήκα στοιχεία. Για να ψάξω άλλη μια φορά.
  Βλέπω ότι ο σκηνοθέτης είναι Άγγλος, αλλά ποιας καταγωγής; Για το επώνυμο βρήκα την κατανομή σε διάφορες χώρες, από τις οποίες απουσιάζει το Ιράν. Όσο για το όνομα, βρήκα αυτό εδώ: Hadi or Hady (Arabic: هادي‎‎) is an Arabic/Persian/Turkish/Urdu masculine given name. Άρα μάλλον είναι αραβικής καταγωγής.

No comments: