Book review, movie criticism

Thursday, January 30, 2020

Ilya Κopalin και Leonid Varlamov, Η Μόσχα επιστρέφει (Разгром немецких войск под Москвой, 1942)


Ilya Κopalin και Leonid Varlamov, Η Μόσχα επιστρέφει (Разгром немецких войск под Москвой, 1942)
 
  Από σήμερα στο Στούντιο.
  «Η ήττα των γερμανικών στρατευμάτων κοντά στη Μόσχα» είναι ο πρωτότυπος τίτλος. Μακρινάρι μεν, αλλά πιο ξεκάθαρος ως προς το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ.
  Πιο βραβευμένο από την «Πτώση του Βερολίνου», μου άρεσε περισσότερο.
  Ο πόλεμος ξεσπάει. Η Μόσχα σχεδόν πολιορκείται. Όμως δεν θα αργήσει να περάσει στην αντεπίθεση. Το ντοκιμαντέρ τελειώνει όταν οι ρώσοι απώθησαν εντελώς τους γερμανούς από την περιοχή της πρωτεύουσας.
  Οι σκιέρ στρατιώτες που τρέχουν μέσα στα χιόνια είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα.
  Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει διαδοχικά στα διάφορα χωριά και τις πόλεις που απελευθερώθηκαν. Οι νεκροί δεν ήταν παράπλευρες απώλειες, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ήταν θύματα των φρικαλεοτήτων των ναζί. Σίγουρα οι κρεμασμένοι. Οι άνθρωποι που κλαίνε πάνω στους νεκρούς τους είναι ένα συγκινητικό θέαμα, όπως και τα χαμογελαστά πρόσωπα, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, καθώς αντικρίζουν τους ρώσους στρατιώτες να προελαύνουν απελευθερωτές, είτε πεζοί είτε πάνω σε οχήματα.
  Και εδώ έχουμε την σατιρική αντίστιξη: βλέπουμε στο ένα πλάνο τους γερμανούς να περπατάνε καμαρωτοί με το βάδισμα της χήνας και στο άλλο τους αιχμάλωτους γερμανούς να κάνουν σημειωτόν, προσπαθώντας να ζεσταθούν.
  Είδαμε τα σπίτια-μουσεία στα οποία είχαν μείνει ο Τσέχωφ, ο Τσαϊκόφσκι και ο Τολστόι να είναι όρθια ερείπια, με τα πάντα αναποδογυρισμένα στο εσωτερικό τους.
  Και το ειρωνικό σχόλιο: Αν οι γερμανοί είχαν διαβάσει το «Πόλεμος και Ειρήνη» θα ήξεραν τι τους περίμενε.
  Τι τους περίμενε;
  Η ίδια μοίρα που περίμενε και τον Ναπολέοντα.
  Στην ταινία «Η πτώση του Βερολίνου» ακούσαμε ότι ο Βίσμαρκ και δεν θυμάμαι ποιοι άλλοι είχαν προειδοποιήσει, να μην επιτεθούν ποτέ στη Ρωσία.
  Πρόβλεψη των σκηνοθετών για το τι περίμενε τους γερμανούς;
  Σίγουρα αισιόδοξη πρόβλεψη, μια και στον πόλεμο μπορούν ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν ανατροπές. Η πτώση του Βερολίνου ήταν ακόμη τρία χρόνια μακριά.
  Να το ξαναπούμε, πρόκειται για ένα εξαιρετικό, πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ.

No comments: