Book review, movie criticism

Tuesday, January 21, 2020

Sam Mendes, 1917 (2019)

Sam Mendes, 1917 (2019)


  Εξακολουθεί να παίζεται, και θα παίζεται, στους κινηματογράφους.
  Η ταινία στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός, που το αφηγήθηκε στον Sam Mendes ο παππούς του.
  Ποιο είναι αυτό το γεγονός.
  Δυο στρατιώτες έπρεπε να περάσουν μέσα από μια περιοχή από την οποία υποτίθεται ότι είχαν αποσυρθεί οι γερμανοί (το 1917 είχε αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτούς), για να ενημερώσουν ένα διοικητή να μην πραγματοποιήσει επίθεση, γιατί ήταν παγίδα. Τα υπόλοιπα στην ταινία, κάποια θα βρίσκονται πιθανώς στην αφήγηση του παππού, τα περισσότερα όμως είναι σίγουρα σεναριακές επινοήσεις.
  Ένα χαράκωμα είναι παγιδευμένο, γίνεται μια έκκρηξη, ο ένας από τους δυο καταπλακώνεται από πέτρες, ο άλλος τον ξεθάβει, απομακρύνονται όσο πιο γρήγορα μπορούν, τα πάντα γύρω τους καταρρέουν και πρέπει να προλάβουν να βγουν στην έξοδο πριν τους πλακώσουν.
  Δεν θα πούμε όλες τις περιπέτειες των δυο στρατιωτών, κάποιοι έχετε ήδη δει την ταινία, όμως κάποιοι άλλοι όχι.
  Βλέποντας το μεγάλο πλάνο στην αρχή, με τους δυο στρατιώτες να διασχίζουν τα δικά τους χαρακώματα και η κάμερα πότε να τους ακολουθεί και πότε να προπορεύεται, έκανα τη σκέψη ότι ο Mendes μπορεί να ζήλεψε τη «Ρώσικη κιβωτό» του Σοκούροφ και ήθελε κι αυτός να κάνει μια ταινία μονόπλανο. Έστησα λοιπόν την προσοχή μου, μήπως το πλάνο θα διακοπτόταν κάπου και θα ακολουθούσε άλλο.
  Όσο περνούσε η ώρα τόσο καταλάβαινα ότι επρόκειτο για μονόπλανο, αλλά ταυτόχρονα, με τις τόσες περιπέτειες μέσα στο χώρο (ο χώρος του Mendes είναι τεράστιος, ενώ του Σοκούροφ είναι ένα μουσείο. Ο Mendes ταξιδεύει μέσα στο χώρο, ο Σοκούροφ μέσα στο χρόνο) συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι φύσει αδύνατο, κάποια τρικ θα υπάρχουν. Σε τρεις σκηνές ήμουν σίγουρος, στη σκηνή της έκρηξης, στη σκηνή που πέφτει στο ποτάμι αλλά την τρίτη δεν τη θυμάμαι, όμως όπως και να έχει το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό. Η σκηνή με την αερομαχία, με το γερμανικό αεροπλάνο να καταρρίπτεται και να κατευθύνεται προς τους δυο στρατιώτες που το βάζουν πανικόβλητοι στα πόδια να προλάβουν να απομακρυνθούν πριν πέσει πάνω τους, είναι εντυπωσιακή. Αποκλείεται να είναι μονόπλανο, όμως δεν κατάλαβα το τρυκ.
  Θα πάρει πολλά βραβεία το «1917», τα περισσότερα από τα οποία όμως, πιστεύω, θα τα οφείλει σε αυτό το κατόρθωμα τεχνικής, στο να δειχθεί σαν μονόπλανο όλη η ταινία.
  Πριν δω μια ταινία διαβάζω μόνο το IMDb, για την υπόθεση και τη βαθμολογία. Τη βικιπαίδεια τη διαβάζω μετά, είπαμε, είναι σποϊλερτζού. Τα παραπάνω τα επιβεβαίωσα μετά διαβάζοντας το σχετικό λήμμα.
  Σίγουρα είναι μια ταινία που δεν πρέπει να τη χάσετε. 

No comments: