Book review, movie criticism

Tuesday, January 21, 2020

Don Siegel, Με το χέρι στη σκανδάλη (The shootist, 1976)

Don Siegel, Με το χέρι στη σκανδάλη (The shootist, 1976)


  Μα τι εξαιρετικός ηθοποιός αυτός ο Τζων Γουέην!!!
  Την ταινία δεν την είδα σαν western ούτε σαν romance, παρόλο που τα romance μου αρέσουν ιδιαίτερα και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε είδους ταινία, την είδα σαν drama, δηλαδή σαν κοινωνική ταινία με ένα συγκινητικό θέμα, που το έχουμε συναντήσει σε κάμποσα έργα (στο μυαλό μου έρχεται ο «Τρούμαν»), τη διαχείριση ενός επερχόμενου θανάτου, σχεδόν πάντα από καρκίνο.
  Ο πιστολάς έρχεται στην πόλη αυτή για να πεθάνει. Η δεύτερη γνώμη του γιατρού James Stewart επιβεβαιώνει την πρώτη.
  Καταλύει σε ένα ξενοδοχείο που το διευθύνει η Λωρίν Μπακόλ. Τη βοηθάει και ο γιος της, ο Ron Howard.
  Όσο και να προσπαθεί να το κρύψει, θα αναγκασθεί να το ομολογήσει στην Μπακόλ κάποια στιγμή.
  Πώς θα εξελιχθεί η πλοκή στο εξής;
  Δυο άτομα θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν. Καθόλου εύκολη δουλειά, θα τους ξεπαστρέψει. Ήδη έχει σκοτώσει καμιά τριανταριά, όμως, όπως δηλώνει, δεν ήταν κανείς ανάμεσά τους που να μην του άξιζε.
  Δεν θα περιμένει τον θάνατό του ξαπλωμένος στο κρεβάτι του ξενοδοχείου. Θα δώσει ραντεβού (ο Ρον Χάουαρντ θα τα κλείσει) σε τρεις πιστολάδες, με τους οποίους έχει προηγούμενα. Οι δυο καθάρματα, ο τρίτος αξιοπρεπής. Εχθρός μεν, αλλά σέβεται τον αντίπαλό του.
  Προφανώς ο πιστολάς πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να τους καθαρίσει όλους, κάποιος απ’ αυτούς θα προλάβαινε να τον σκοτώσει. Εντούτοις τους πρόλαβε και τους τρεις, ενώ ο ίδιος υπέστη μόνο ένα ελαφρό τραυματισμό. Όμως ο μπάρμαν, τον οποίο δεν είχε αντιληφθεί, θα αρπάξει μια καραμπίνα και θα τον πυροβολήσει θανάσιμα.
  Δεν θα προλάβει να το χαρεί, ο Ρον Χάουαρντ θα αρπάξει το πιστόλι του Γουέην και θα τον πυροβολήσει. Είναι πολύ καλός στο σημάδι, το είδαμε πιο πριν.
  Αναρωτιέμαι αν η ταινία αυτή, η βασισμένη σε μυθιστόρημα, ήταν μια τραγική ειρωνεία ή μια εκδραμάτιση του προσωπικού προβλήματος του Τζων Γουέην. Πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια αργότερα, καρκίνο που τον άρπαξε, όπως φημολογείται, από τα γυρίσματα στις ερήμους της Αριζόνα, όπου γίνονταν πυρηνικές δοκιμές. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει τότε την έκταση του κινδύνου.
  Και βέβαια την ταινία την είχα ξαναδεί, και όπως μου έχει συμβεί και με άλλες ταινίες που είδα πριν δεκαετίες, το κατάλαβα επειδή θυμήθηκα ότι είχα ξαναδεί ένα επεισόδιο, εκείνο με την παλιά του φιλενάδα που πήγε να του κλαφτεί.
  Το 7,7 που έχει στο IMDb ίσως να είναι λίγο.    

No comments: