Book review, movie criticism

Sunday, October 20, 2019

Todd Phillips, Joker (2019)


Todd Phillips, Joker (2019)

  Προσοχή προσοχή, κυκλοφορούν δυο τρελοί στις κινηματογραφικές αίθουσες.
  Ο ένας είναι ο Joker. Ο άλλος είναι αυτός των «Συνωνύμων». Ίσως κυκλοφορούν κι άλλοι, δεν έχω δει όλες τις ταινίες που παίζονται στις αίθουσες.
  Για τον ισραηλινό των «Συνωνύμων» το μαθαίνουμε (πολλοί μπορεί να το είχαν υποψιαστεί, εγώ όχι) μόλις στο τέλος ότι είναι τρελός. Για τον Joker το μαθαίνουμε από την αρχή: παίρνει φάρμακα, επτά χάπια την ημέρα.
  Συνήθως στην τρέλα υπάρχει ένα κληρονομικό υπόβαθρο, αν και όχι πάντα. Αυτός είναι ο αιτιακός παράγοντας.
  Δεν εκδηλώνεται πάντα. Συχνά εκδηλώνεται μόνο όταν υπάρξει και ο εκλυτικός. Είναι αυτό που λέει η παροιμία «Ήτανε στραβό το κλίμα, το ’φαγε και ο γάιδαρος». Αλλά τι ακριβώς συνέβη με τον Joker, θα το μάθουμε μόλις στο τέλος.
  Αποτυχημένος κωμικός, θα διασκεδάζει σαν κλόουν παιδιά. Τον βλέπουμε σε ένα νηπιαγωγείο. Όμως θα απολυθεί.
  Σε ένα θέατρο παρακολουθεί έναν κωμικό. Είναι ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. Αυτός, βλέποντάς τον να γελάει ακατάσχετα, τον καλεί πάνω στη σκηνή. Είναι καλός για να γελάσουν οι θεατές μαζί του. Αργότερα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τον καλέσει και στο τηλεοπτικό του σόου. Όμως αυτό θα του στοιχίσει τη ζωή.
  Στην ταινία η συμπόνια για τον δυστυχισμένο τον Joker πηγαίνει χέρι χέρι με την κοινωνική σάτιρα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, η πολιτική, η τηλεόραση, βρίσκονται στο στόχαστρο του Phillips.
  Ο Joker σκοτώνει τρεις αλήτες που παρενοχλούσαν μια κοπέλα στο τραίνο, αλλά αφού προηγουμένως τον έριξαν κάτω και τον τάραξαν στις κλωτσιές. Είχαν παρελθόν. Οι εφημερίδες μιλάνε για τον vigilante.
  Οι vigilantes είναι αυτόκλητοι τιμωροί που αποδίδουν το δίκαιο εκεί που ο νόμος είναι αναποτελεσματικός. Είχα διαβάσει για τέτοιους vigilantes πριν χρόνια. Επρόκειτο για παραβατικούς έφηβους που τους οργάνωσε ένας νεαρός, ώστε την περίσσια ζωτικότητά τους να μην την διοχετεύουν σε παρανομίες αλλά σε καλές πράξεις. Ήταν η προστασία των επιβατών σε λεωφορεία και τραίνα. Όμως δεν ξαναδιάβασα μετά γι’ αυτούς.
  Κάποια στιγμή όμως ο Joker θα ανακαλύψει φοβερά μυστικά για τη μητέρα του την οποία υπεραγαπά και τη φροντίζει, και θα αρχίζει να σκορπάει το θάνατο γύρω του. Φοβερή τιμωρία, αν και σχεδόν όλοι όσους σκότωσε λίγο πολύ τον άξιζαν.
  Ταινία πολύ συγκινητική σαν drama, πολύ συναρπαστική σαν θρίλερ. Έχει γίνει τόσος ντόρος γι’ αυτήν, φαντάζομαι δεν θέλετε να τη χάσετε.  
  
  Κάπου δυο μήνες αργότερα, βλέποντας το 4ο επεισόδιο της σειράς «The story of film-an odyssey», συνειδητοποίησα το αρχέτυπο το Joker: το «Τέρας του Φρανκεστάιν».  
 

2 comments:

Unknown said...

Ο Joker θυμίζει τον Ντενίρο στο taxi driver

Babis Dermitzakis said...

Ναι, δεν το είχα προσέξει, το διάβασα μετά σε κάποια κριτική της ταινίας.