Book review, movie criticism

Thursday, March 14, 2019

Jacques Audiard, Οι αδελφοί Σίστερς (2018)


Jacques Audiard, Οι αδελφοί Σίστερς (2018)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Δεν είναι πολλά τα western που γυρίζονται τη σημερινή εποχή. Αγαπημένο μου είδος, δεν πρέπει να είδα απ’ αυτά πάνω από ένα δυο. Όμως πρωτοδιορισμένος, θυμάμαι, στην Κάσο το 1982-1983, που η Τρίτη ήταν μια ξεχωριστή μέρα για μένα και τους συναδέλφους μου, έξι τον αριθμό. Έλλειπε μόνο ο Αθηναγόρας, θεολόγος-παπάς, καλή του ώρα εκεί που βρίσκεται. Μαζευόμασταν στο σπίτι του Νίκου του Νάνου που είχε κουβαλήσει την έγχρωμη τηλεόρασή του (εγώ είχα κουβαλήσει το autobianchi μου, ο μόνος με αυτοκίνητο) για να δούμε το καουμπόικο στις δέκα η ώρα στην ΕΡΤ 2.
  Δυο δίδυμα πρωταγωνιστούν στην ταινία που στο τέλος θα γίνει κουαρτέτο: Οι αδελφοί Σίστερς, επαγγελματίες δολοφόνοι, το ένα, ο μεταλλωρύχος και ο μπράβος που τον κυνηγάει το άλλο. Ο μεταλλωρύχος έχει ανακαλύψει μια φόρμουλα με την οποία μπορείς να εντοπίζεις γρήγορα το χρυσάφι στις κοίτες των ρυακιών. Οι αδελφοί Σίστερς, αλλά και άλλοι, βρίσκονται στο κατόπιν του. Εντολοδόχος ο αρχιπλοίαρχος. Ο μπράβος έχει εντολή να τον πιάσει κάποια στιγμή και να τον παραδώσει στους αδελφούς Σίστερς οι οποίοι, είτε με το καλό είτε με το άγριο, θα τον κάνουν να τους δώσουν τη φόρμουλα.
  Το western αυτό είναι γεμάτο απροσδόκητα, καθώς ανατρέπει κάθε αφηγηματική αναμονή που έχει δημιουργήσει η ιστορία των κλασικών γουέστερν των μέσων του περασμένου αιώνα.
  Το πρώτο: δεν έχουμε τη μανιχαϊστική αντίθεση των καλών και των κακών. Η προσωπογράφηση των ηρώων με τις τραυματικές τους ιστορίες και την ψυχολογία τους μας τους κάνει αρκετά συμπαθείς. Το δεύτερο, το είπαμε είδη, και οι τρεις διώκτες και ο διωκόμενος θα σχηματίσουν ένα κουαρτέτο. Μαζί θα ξεχυθούν στην αναζήτηση του χρυσού. Έχουν συμφωνήσει όταν το βρουν να το μοιραστούν τα δυο μέρη, οι αδελφοί Σίστερς και ο μπράβος με τον μεταλλωρύχο. Ο μπράβος θα γίνει συνέταιρος του μεταλλωρύχου, που ονειρεύεται να στήσει μια αναρχική κοινωνία στο Ντάλας.
  Θα τα καταφέρουν;
  Είπα ήδη πολλά, η ταινία μου άρεσε πολύ γιατί είναι ένα western αλλιώτικο από τα άλλα, που ακουμπάει πάρα πολύ στο δράμα.   

No comments: