Book review, movie criticism

Friday, March 29, 2019

Luis Ortega, Ο άγγελος (El angel, 2018)


Luis Ortega, Ο άγγελος (El angel, 2018)


  Από χθες στους κινηματογράφους.
  Είναι ο δεύτερος Άγγελος που γυρίζεται ταινία, αλλά πολλά χρόνια μετά από τη δράση του, που δεν κράτησε ούτε καν ένα χρόνο (Μάρτης 1971-Φλεβάρης 1972). Ο πρώτος του σύντροφος στην εγκληματική δράση σκοτώθηκε σε τροχαίο ενώ ο δεύτερος…
  Όλα αυτά στην Αργεντινή.
  Και ο πρώτος; 
  Εδώ στην Ελλάδα, όχι πολλά χρόνια αργότερα, το 1982. Θυμάμαι που διάβασα την είδηση στις εφημερίδες, λίγο αφού απολύθηκα από το στρατό: ένας ναύτης σκότωσε το φίλο του. Θυμάμαι και το λόγο: ήταν ο ερωμένος στη σχέση τους, και κάποια φορά ζήτησε να γίνει κι αυτός εραστής. Ο άλλος αρνήθηκε και ταυτόχρονα τον ειρωνεύτηκε. Ο «Άγγελος» εξοργίστηκε τόσο που τον σκότωσε. Το έγκλημα έγινε το 1976, καταδικάστηκε σε ισόβια, όμως πήρε χάρη, σε αντίθεση με τον αργεντινό Άγγελο που βρίσκεται ακόμη στη φυλακή.
  Διαβάζω τη βιογραφία του στη βικιπαίδεια, φαίνεται να την ακολουθεί αρκετά πιστά η ταινία, παρουσιάζοντας όμως μόνο τρεις φόνους και κανένα από τους βιασμούς που διέπραξε ο δεύτερος φίλος του. Τον παρουσιάζει ως ελαφρώς διαταραγμένο, ενώ δείχνει και την αγωνία των γονιών του για το δρόμο που είχε πάρει ο γιος τους. Δεν είχε κλείσει καν τα είκοσι.

No comments: