Book review, movie criticism

Saturday, March 9, 2019

Zhang Yimou, Το τρίγωνο της Σαγκάης (摇啊摇,摇到外婆桥, 1995)


Zhang Yimou, Το τρίγωνο της Σαγκάης (摇啊摇,摇到外婆桥, 1995)


  Εν όψει της προβολής της «Σκιάς» του Τζανγκ Γιμόου στις 14 του Μάρτη.
  Ο δεκατετράχρονος νεαρός, παρόλο που έχει το ρόλο του μάρτυρα, δεν είναι αφηγητής όπως συμβαίνει συνήθως. Τον έχει φέρει ο θείος του από την επαρχία για να υπηρετεί την γκόμενα του αρχηγού μιας συμμορίας. Ένα μεγάλο μέρος της πλοκής είναι οι συνωμοσίες που εξυφαίνονται στο εσωτερικό της. Οι δυο πιο στενοί του συνεργάτες μηχανορραφούν πίσω από την πλάτη του, ενώ ένας από αυτούς τα έχει με την γκόμενά του. Όμως ο αρχηγός είναι αλεπού, τους παίρνει χαμπάρι, και τους στήνει την παγίδα του. Βέβαια αυτό θα το δούμε στο τέλος.
  Έχω ξαναγράψει ότι έργα με αρνητικούς χαρακτήρες δεν μου αρέσουν. Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες του έργου δεν έχουν τίποτα για να τους συμπαθήσεις, να ταυτιστείς μαζί τους. Η γκόμενα φέρεται με αρκετή σκαιότητα στον νεαρό που κλήθηκε να την υπηρετήσει. Αντιπαθέστατη, παρά την ομορφιά της.  Μόνο προς το τέλος του έργου θα τη συμπαθήσουμε, όταν θα δούμε να ξεχύνεται η πίκρα για τη μοίρα της στις εξομολογήσεις της σε μια απλή γυναίκα. Όμως η γυναίκα αυτή θα το πληρώσει με τη ζωή της. Όσο για το κοριτσάκι της, ο αρχηγός θα το πάρει μαζί του. Όταν μεγαλώσει θα γίνει φιλενάδα του.
  Και αυτό το έχω ξαναγράψει, δεν μου αρέσουν έργα με unhappy end. Μόλις που προλάβαμε να συμπαθήσουμε την Γκονγκ Λι και ο αρχηγός της συμμορίας θα τη θάψει ζωντανή μαζί με το φίλο της.
  Αυτό δεν το έχω γράψει, θέλω στο τέλος την ποιητική δικαιοσύνη. Θα ήθελα να πλάκωνε η αστυνομία και να τον έπιανε αυτό τον αρχηγό με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας.
  Δεν ξέρω με ποια κριτήρια δίνονται οι υποψηφιότητες για τα βραβεία, αλλά είναι η πρώτη ταινία του Γιμόου που δεν υπήρξε υποψήφια σε κανένα διαγωνισμό.
  Αν και το στόρι δεν μου άρεσε, μου άρεσε η εξαιρετική σκηνοθεσία του.
  Α, ναι, ο κινέζικος τίτλος είναι στίχος ενός τραγουδιού που τραγουδάει το κοριτσάκι: «Κουνηθείτε για να φτάσετε στη γέφυρα της γιαγιάς».  
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Να ζεις».

No comments: